Het ooit als buurtrestaurant bedoelde ‘BijKlaasje’ van Brentano aan de Oranjebaan wordt in juli een wijkcentrum van Participe Amstelland. Deze maand is het dicht. De gemeente wil wel dat de vaste klanten er ‘s avonds samen kunnen blijven eten, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. Of die wens wordt vervuld is onduidelijk, want Participe, dat vrijwel alle wijkcentra van de gemeente beheert, verstrekt in géén van die vestigingen eten. Zo nu en dan verzorgen vrijwilligers wel een maaltijd, zoals in het op een steenworp afstand liggende Alleman (één keer per maand). Per 1 juli gaat BijKlaasje dicht.

Er heerst onder degenen die dagelijks eten tussen 17.00 uur en 18.30 uur in BijKlaasje opperste verbijstering en onzekerheid over wat er nu gebeurt. Zij vragen daarnaar aan het personeel, maar dat weet óók niks. “Ons wordt niets verteld.”

Geen á la carte

Een van degenen die destijds in de aanleunwoningen van het ‘oude’ Brentano woonde, zegt zich nog te  herinneren dat hij naar een gehuurde flat in een van de woontorens verhuisde, omdat er reclame gemaakt werd dat er o.a. een restaurant bij was. Anderen bevestigen dat verhaal. “Anders was ik hier nooit komen wonen”,  vertelt een vrouw die tot een paar jaar geleden in Amsterdam woonde. De aanwezigheid bij de ouderenwoningen van een pedicure, kapsalon en restaurant was de oorzaak van meer bewoners naar Amstelveen te komen. Maar het á la carte restaurant, waar de prijzen overeen kwamen met die van aan ander horecabedrijf, is er niet meer. Eigenlijk is wat er overbleef aangeleverd eten dat alleen opgewarmd moet worden en van 17.00 uur af kan gekocht als men het van tevoren heeft besteld. Eigenlijk is BijKlaasje alleen op dinsdag open voor activiteiten (onder meer gymnastiek en ‘spelletjes’). Lunch is niet meer mogelijk, omdat er geen á la carte restaurant meer is. De andere dagen is het van 11.00 uur (woensdag) open en op donderdag en vrijdag van 14.00 uur af. Dat is in totaal vier dagen, voor de rest moeten de cliënten zelf maar zien. Een vrouw nodigt een stel mensen op maandag uit voor een maaltijd, die zij in de supermarkt koopt en zelf opwarmt. In het weekend plus de maandag is BijKlaasje gesloten. De hele maand juni is BijKlaasje ook dicht. Er konden eerst geen, maar volgens een plakkaat op de deur van medio mei af wél (avond) maaltijden worden genuttigd, maar alleen als men die van tevoren bestelt. Dat moet dan op de dinsdag gebeuren en anders alleen na 14.00 uur op de drie dagen dat de toko (buiten de dinsdag) open is. Overigens is telefonisch aanmelden niet mogelijk, omdat zelfs op dinsdag de telefoon niet wordt opgenomen (als wordt in reclamefolders nog vermeld dat voor reservering 020  – 237863 gebeld kan worden). De ouderen die hun woning achterlaten, moeten wegens het tekort aan woningen voor die doelgroep in Amstelveen naar buiten de gemeente verhuizen, waar zij trouwens veelal vandaan kwamen.

Financiën

Brentano en Participe zijn al heel lang met elkaar in gesprek over de wijze waarop men het nieuwe verhaal aan de samenleving vertelt zonder dat het al teveel gezichtsverlies voor beide partijen oplevert. Er is een persbericht toegezegd, maar beide communicatie-afdelingen werken al weken aan de inhoud, met naar men mag aannemen een fors PR-gehalte.

De problemen hebben een financiële achtergrond, vertelde directeur Angelique Schuitemaker van Brentano eerder. Er moest veel geld bij. Overigens heeft Brentano onder de vorige directie alle grond verkocht aan de corporatie Woonzorg en aan Achmea. De complete zorginstelling bestaat nu nog uit een van Woonzorg gehuurde gesloten afdeling, gevestigd in een van de torens, voor mensen die aan dementie lijden. Dat is anders geweest, weet iemand nog. “Voordat de voormalige rooms katholieke stichting Brentano door de Stichting Bejaardenzorg Amstelveen (SBA), die alleen het bejaardenhuis ’t Huis aan de Poel had, werd overgenomen was er hier aan de Klaasje Zevensterstraat een compleet zorgcentrum met aanleunwoningen.” Na de fusie veranderde het oude Brentano van naam en ging het Klaasje Zevenster heten. ‘Een disaster”, meldt iemand die er toen al was. Het bestaande complex werd gesloopt en er kwamen voor het merendeel ouderenwoningen voor terug. Dat geldt niet voor de voormalige aanleunwoningen, waarvan de grond nu aan commerciële partijen is verkocht die het verkopen en verhuren aan jonge gezinnen.

Communicatie

Om, onder meer op aandrang van amstelveenblog.nl, eindelijk duidelijkheid te verschaffen en een einde te maken aan de vele geruchten die nu rond het restaurant hangen, zou er dus een communicatie-offensief voor de media komen, maar daar wordt al weken op gewacht. De communicatie-afdelingen denken blijkbaar na hoe zij van verlies in hun berichtgeving winst kunnen maken. En intussen nemen de geruchten toe. Een deel van de bewoners eet – in elk geval op vele dagen (bijna de helft van de week) dat BijKlaasje dicht is – bij de Brentano-vestiging Nieuw Vredeveld aan de Rembrandtweg. Maar anderen, die minder mobiel of visueel gehandicapt zijn, kunnen die overstap niet maken. Een busje van Brentano van Klaasje Zevensterlaan naar de Rembrandtweg is de suggestie van sommige personeelsleden van de vestiging Nieuw Vredeveld. Daar zou de sociaal cultureel werkster Stefany Gerritsen, onder de bezoekers vooral bekend als activiteiten begeleidster, dan voor moeten zorgen. Maar die vertrekt per 1 september. “Al is het maar haar laatste daad voor Brentano”, zegt een medewerkster. Overigens tast iedereen in het duister over of en door wie Gerritsen wordt opgevolgd. Alle activiteiten gaan wel door, zegt een papier op de deur. Al ontbreken daarbij de veelal gewenste horecavoorzieningen.

Zeker is inmiddels dat Daniëlle Koster, maanden geleden overgestapt van Brentano naar Participe, het beheer over BijKlaasje gaat krijgen. Maar dagelijkse maaltijden zijn er dan niet meer bij, liet zij weten. Die verzorgt Participe in geen van de wijkcentra. Of Brentano dat blijft doen is niet bekend. Overigens ligt het wijkcentrum Alleman op een steenworp van wat eens restaurant Bij Klaasje was.

4 REACTIES

 1. En zo moeten juist de zwaksten weer lijden omdat in deze tijden omdat het weer eens over geld gaat, wat er niet is, zegt men, maar wel kan hier overal woningen en appartementen kopen boven de 7 ton. Bah!

 2. Beste heer Bos,
  Mooi en dank dat u aandacht besteed hieraan.
  Als oud, en zoals ik nu lees, ook laatste restaurantmanager die ik dus ben geweest bij restaurant “Bij Klaasje” wil ik u allereerst bedanken voor alle aandacht die u hieraan heeft besteed.
  Jammer dat dit allemaal niet heeft mogen helpen.
  In de tijd dat ik hier restaurantmanager was speelde dit ook al.
  En ik ben er nog steeds van overtuigd dat dit restaurant bestaansrecht had of heeft.
  Alleen is het jammer dat Brentano geen verstand heeft van horeca en hier dus ook nooit iets van zal kunnen maken.
  Plaats in dit restaurant volwaardig horecapersoneel dan komt het succes vanzelf.
  Helaas dit gebeurt niet, de lieve oudjes van Klaasje Zevenster zijn de dupe hiervan wat volledig is te wijten aan het mismanagement van een totaal incapabel bestuur bij de stichting brentano.
  Ik wens alle “oudjes”, waarvan ik er waarschijnlijk nog vele ken, het allerbeste ondanks deze slechte beslissing!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.