Drie van de vier coalitiefracties (VVD, D66 en Goed voor Amstelveen) willen met steun van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) extra gemeentelijk geld beschikbaar stellen voor de lokale tv-zender 1Amstelveen.

In de lokale omroep ligt volgens hen de sleutel voor ‘een sterke journalistieke basis voor Amstelveen’ voor het nieuwe mediabeleid dat aan het einde van dit jaar wordt voorgesteld.

Subsidie omhoog

VVD-wethouder Herbert Raat is overigens binnen B en W verantwoordelijk voor de media. Een lokale publieke omroep maakt en zendt programma’s uit voor een specifieke gemeente of regio, met de focus op lokaal nieuws, informatie, cultuur en relevante onderwerpen, vinden de fracties. “Elke partij kan zich aanmelden om een lokale omroep te worden, mits die voldoet aan specifieke eisen die in de Mediawet zijn bepaald.”

Een eis is dat de programma’s informatief, cultureel en educatief zijn en gaan over de eigen gemeente. Het Commissariaat voor de Media wijst lokale omroepen aan, waarna de gemeenten een landelijk vastgesteld bedrag per huishouden aan de omroepen betaalt. Dit jaar staat dit bedrag vast op minimaal €1,57 per huishouden. Op basis hiervan betaalt Amstelveen momenteel €70.022 aan 1Amstelveen. Hiermee voldoet de gemeente aan de financiële afspraken over de financiering van de lokale publieke omroep. Maar volgend jaar wordt het subsidiebedrag van de gemeente naar boven bijgesteld, omdat dan ook het landelijke ‘richtsnoerbedrag’ wordt verhoogd, overwegen de fracties.

Eigen inkomsten

Naast gemeentelijke bijdragen ontvangt 1Amstelveen inkomsten uit (gemeentelijke) projectsubsidies, reclames en producties voor derden. Daarnaast biedt ook het Rijk subsidies die lokale omroepen kunnen aanvragen. Er is bijvoorbeeld een Stimuleringsfonds waarop lokale omroepen aanspraak kunnen maken op maximaal €250.000 per jaar. 1Amstelveen heeft dus diverse mogelijkheden voor aanvullende inkomsten.

Problemen

1Amstelveen kampt al jaren met problemen, waaronder een groot verloop bij bestuur en vrijwilliger. Verder lopen verschillende samenwerkingsvoornemens moeizaam en ervaart de omroep financiële problemen, constateren de fracties uit de gemeenteraad. Volgens het Commissariaat voor de Media stelt een derde van de gemeenten minder geld beschikbaar dan het richtsnoerbedrag, terwijl twee derde zich daar wel aan houdt. “Slechts een klein deel van gemeenten stelt meer geld beschikbaar dan het richtsnoerbedrag”, zeggen de meerderheid van de coalitie plus bbA. Die willen dat Amstelveen zich bij die minderheid van de gemeenten aansluit. Hun voorstel is een verdubbeling van de ruim 70 mille die 1Amstelveen nu krijgt. Overigens komt er nog geld uit het mediafonds, waarvan onder meer de politieke rubriek ‘Beslist’ wordt betaald.

Instandhouding

Het voorstel van de samenwerkende partijen richt zich op de instandhouding van de lokale omroep, zonder die met nieuwe taken te belasten. Naast het beschikbaar stellen van een extra budget, vragen wij in ons voorstel eind dit jaar mediabeleid aan de gemeenteraad voor te leggen,  zeggen raadsleden Saloua Chaara (d66), Ewa Petiet (bbA), Femke Lagerveld (VVD) en Jacqueline Höcker (GVA). Zij verwachten dat het raadsdebat ‘principiëler’ is en gaat over de  waarde, ambities en randvoorwaarden voor een toekomstbestendige lokale omroep. “We denken dat alleen extra geld de problemen bij 1Amstelveen niet oplost; het gaat ook om visie, houding en samenwerking. Ons huidige doel is simpelweg om de lokale omroep ‘open te houden’,” zeggen zij.

De raadsleden zijn op de hoogte van de reactie van 1Amstelveen, die een hoger instandhoudingsbudget bepleit. Reactie: “We waarderen de betrokkenheid van 1Amstelveen. Wat ons betreft ligt er een goed voorstel. Ons doel is instandhouding, niet uitbreiding of aanpassing van rollen en taken. Die discussie volgt in december.” De fracties willen de lokale tv-zender ook uitdagen zelf met creatieve oplossingen te komen. Het is immers niet haalbaar dat de gemeente volledig verantwoordelijk is voor de financiële uitdagingen van de omroep, vinden zij. “Wij zijn bereid in de toekomst samen te werken aan oplossingen en blijven streven naar een onafhankelijke lokale journalistiek”, zeggen de initiatiefnemers. Onder lokale journalistiek verstaan zij blijkbaar bij voorkeur de gesubsidieerde omroep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.