In het ‘NK Tegelwippen’ gaat de gemeente dit jaar ook een onderlinge competitie aan in de categorie middelgrote gemeenten met Gooise Meren, met het doel die twee ‘flink te vergroenen’, betoogt wethouder Floor Gordon van Groen en Duurzaamheid.

Het NK Tegelwippen past bij de plannen van de gemeente om het veranderende klimaat beter op te vangen, zegt zij.

Tussenstand

Aanpassingen van de stad zijn volgens haar nodig om toename van neerslag en effecten van de stijging van temperatuur op te vangen. Maandagmiddag wipte zij samen met wethouder Marshall (VVD) van Gooise Meren tegels om opnieuw aandacht te vragen voor het NK Tegelwippen. De twee gemeenten willen zoveel mogelijk tegels vervangen voor groen. “Op dit moment zijn er in Amstelveen al 23.500 tegels gewipt. Dat is een mooie tussenstand, maar we zetten in op meer”, meldt Gordon.

Voordelen van groen

Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, neemt de klimaatbestendigheid en behaaglijkheid voor insecten en dieren toe, zegt Gordon. Volgens haar wordt het dan ook koeler op warme dagen en de stad veel mooier. Wethouder Mark Marshall vindt het naar zijn zeggen heel mooi het NK Tegelwippen samen te promoten met Gordon. “We willen met deze competitie elkaar en onze inwoners uitdagen om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen.”

Tegelservice

De gemeente haalt de tuintegels tot en met eind oktober op. Als dank voor het vervangen van de tegels ontvangen alle deelnemers eenmalig een gratis plantje. Op www.amstelveenrainproof.nl staat alle informatie over het NK Tegelwippen en de ophaaldagen. Inwoners, bedrijven en organisaties, kunnen zich via deze site aanmelden voor de gratis tegelservice. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag voorafgaand aan de ophaaldag. Alleen tuintegels worden opgehaald, dus geen ander (tuin)afval. Vanaf zaterdag voorafgaand aan de ophaaldag om 16.00 uur tot uiterlijk 7.30 uur op de ophaaldag kunnen de tegels op de dichtstbijzijnde straathoek worden gezet.

Fotobijschrift: Wethouders Floor Gordon en Mark Marshall (Gooise Meren) aan het tegels wippen.

5 REACTIES

 1. Gordon heeft zelf al het goede voorbeeld gegeven door het Stadshart te veranderen in een oase van groen en kabbelende beekjes. 😂

 2. Behalve het Tegelplan en het Bomenplan moet er hoognodig een Groene Dakenplan komen.

  In het stenen Stadshart wordt op dit moment een extra verdieping gebouwd voor nóg een kledingwinkel. Gelukkig zal het zwarte asfaltdak bedekt worden met een laag aarde en groene beplanting. Op andere daken is dit ook gebeurd. Helaas niet op alle.

  Deze groenbedekking zal regenwater vasthouden zodat het niet meteen allemaal naar de riolering wegstroomt. De groene planten zullen de oververhitting van ons stenen stadscentrum enigszins verminderen.

  Bovenop de verbrede asfalt rijksweg A9 had natuurlijk ook een sedum dakbedekking moeten komen, maar ook dat vonden de kortzichtige VVD-bestuurders van rijk en gemeente te duur.

  Zie:
  https://photos.app.goo.gl/1wBTbmAyFUpguZQf9

 3. U had ook op uw balkon wat bij kunnen dragen, maar geen plantenbak te bekennen.
  En wat die winkelruimte betreft, ik denk dat ze al moeite genoeg hebben om de bestaande ruimte bezet te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.