De gemeente heeft nu toch een manier gevonden om de 67 gedupeerden van de toeslagenaffaire in Amstelveen te helpen. Daartoe tekenden B&W dinsdag een zogeheten verwerkersovereenkomst om de betreffende ouders te ontvangen. Eerder leek dat niet mogelijk, omdat wegens privacywetgeving de gemeente niet de gegevens omtrent de gedupeerden van de Belastingdienst kon ontvangen.

Dat schrijven B&W nu aan de gemeenteraad. Dankzij het tekenen van de overeenkomst kan de gemeente nu  de gedupeerden benaderen en ‘hulp aanbieden daar waar noodzakelijk, wenselijk en mogelijk’.

Steunpunt

Eind november besloten B&W al een steunpunt kinderopvangtoeslagenaffaire op te richten, waarin een multidisciplinair team aan het werk ging. Daardoor is de gemeente in staat mogelijke problemen qua huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen direct en integraal op te pakken.

Omdat het door privacywetgeving niet lukte de noodzakelijke gegevens van de Belastingdienst los te krijgen, startte de gemeente in november een campagne om inwoners te attenderen op het steunpunt.

VNG

Tussen november en nu is er intussen samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gewerkt aan een zorgvuldige gegevensuitwisseling tussen Belastingdienst / Toeslagen en gemeenten. Dat resulteerde in een machtiging van de Belastingdienst aan gemeenten, die Amstelveen in staat stelt gedupeerde ouders in beeld te krijgen en hen hulp aan te bieden.

Resultaten

Landelijk zijn duizenden ouders getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst / Toeslagen heeft aangegeven hen daar financieel voor te compenseren, maar volgens de gemeente is nog onduidelijk of de extra gemaakte kosten voor bijvoorbeeld inzet van schuldhulpverlening, jeugdzorg of minimaregelingen door het Rijk volledig worden vergoed. Aan het einde van het tweede kwartaal wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de resultaten van de hulpverlening.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.