Volledig buiten de media om werd bij de stichting Brentano, een organisatie voor ouderenzorg, een zogenaamde ‘waakmand’ in gebruik genomen voor naasten van een stervende dierbare. Die mand, waarvan onlangs het eerste exemplaar werd overhandigd op Nieuw Vredeveld aan de Rembrandtweg, bevat materialen die wakers nodig kunnen hebben, zoals een boekje met steunende teksten, diverse oliën om de handen of voeten van een dierbare te masseren, een kaarsje en materialen die vrienden en familie helpen om hun gedachten te verzetten.

Binnen elk team wordt één zorgverlener aangewezen die verantwoordelijk is voor het beheer en het vullen van de waakmand. Die wordt dus aangeboden aan ‘wakende’ familieleden en vrienden van een cliënt in de laatste fase.

 Waardig afscheid

 Waardig leven en waardig sterven, wil men bij Brentano, zegt de stichting. ‘Daarbij hoort een waardig afscheid.’ Naasten kunnen ook een warme maaltijd krijgen en de mogelijkheid in het tehuis te blijven slapen wanneer het einde van een cliënt nabij is.

 Troost

Karen Slootweg en Wouter van den Braak  zijn als geestelijk verzorgers, samen met arts Marieke Nieuwenhuis, de kartrekkers van dit project. “De waakmand biedt ook handen en voeten aan de behoefte van onze medewerkers ondersteuning te bieden aan familieleden en naasten in hun verdriet”, zegt de stichting.

Licht

De waakmand geeft een beetje licht in de donkere periode van een afscheid, vindt zij. Binnen elk team wordt één zorgverlener aangewezen die verantwoordelijk is voor het beheer en het vullen van de waakmand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.