Wie is eigenlijk de baas, werkgever of -nemer? Eigenlijk was dat de vraag van de fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA) in het sinds kort geheime presidium (vergadering van alle fractievoorzitters in de gemeenteraad). De mondelinge vragen die hij van plan was te stellen over de Zwarte Kat in een raadsvergadering werden door ambtenaren van de griffie niet relevant geacht zodat zij niet klonken in een vorige vergadering. Woensdag alsnog wel dus.

De griffie dient de raad, vindt Becker. Hoe het precies afliep in die strikt geheime vergadering van het presidium, onttrekt zich aan de openbaarheid (amstelveenblog.nl ontdekte eens dat die vergaderingen openbaar waren en dus werden zij prompt besloten), maar uit het feit dat hij ze woensdag wel mocht stellen, blijkt dat de griffie terug is gefloten.

Streep

“Duister”, noemde Becker de ontwikkelingen rond De Zwarte Kat. Op de plek van het gelijknamige voormalige café wilde de gemeente drie villa’s laten bouwen, maar de door omwonenden te hulp geroepen Raad van State haalde daar een streep door. De bewoners van buurschap de Zwarte Kat wilden trouwens met de gemeente praten, maar zeggen dat het van die kant steeds werd afgehouden. Tot na de uitspraak van de RVS. Er is nu io 6 februari wel een gesprek met de bewoners geweest, maar dat heeft volgens Becker onvoldoende helderheid gebracht. “Er blijven, ook na de gedeeltelijke bekendmaking van de anterieure overeenkomst met de projectontwikkelaar onduidelijkheden. Juist met volledige bekendmaking – zoals ook andere gemeenten soms doen – zou een deel van het weggevallen vertrouwen van bewoners kunnen herstellen,” zegt hij.

Nietszeggend

De volledige zogeheten ‘anterieure overeenkomst’ wordt niet openbaar gemaakt. Een volgens velen nietszeggend deel wel. Daar kwam overigens een dag nadat Becker zijn mondelinge vragen naar de media had gestuurd een gemeentelijk persbericht over. Maar hij mocht zijn vragen dus in de raad niet stellen, omdat ze niet voldeden aan de criteria van de griffie. Na het presidium mocht het dus woensdag wel. Maar hoe hoog het bedrag is dat de gemeente, blijkens de overeenkomst, moet betalen als de bouwplannen niet doorgaan aan ontwikkelaar Zuiver Vastgoed, blijft dus geheim. Dat geldt volgens wethouder Floor Gordon alleen als de gemeente zich niet een ‘inspanningsverplichting’ getroost. Maar Actief voor Amstelveen wilde weten waarom B&W wel die plicht richting de ontwikkelaar zien, maar niet de verantwoordelijkheid jegens de  bewoners nu het om bekendmaking van de gehele overeenkomst gaat.

Dorpsraad

Volgens Gordon kan zij dat niet doen op wettelijke gronden en is verder de uiterste transparantie gepleegd. Op een meeting van de Dorpsraad Nes aan de Amstel, die door Becker overigens als enige raadslid werd bezocht, was een geheel andere opvatting over transparantie te horen. Die zou pas gekomen zijn na de RVS-uitspraak en drammen van de bewoners van de buurtschap De Zwarte Kat. “Welke zwaarwegende redenen zijn er om deze overeenkomst niet openbaar te maken?” vroeg Becker nog, maar Gordon zei dat het zware woorden waren en dat  zij de dialoog niet uit de weg gaat. Het raadslid zei overigens slechts een constatering te  hebben geplaatst en waarschuwde dat als de gemeente niet met openbaarheid komt, zij het gevaar loopt dat bewoners opnieuw de RVS inschakelen. Dat moeten ze dan maar doen, vond Gordon. “De  rechter bepaalt hoe het afloopt.”

1 REACTIE

  1. Wie zijn Floor Gordon , de griffie en wat ambtenaren eigenlijk om gewoon wat vragen , gesteld vanuit het democratisch gekozen controleorgaan , namelijk de gemeenteraad NIET te beantwoorden.
    Dit tart elke beschrijving van een democratisch stelsel. Die griffie en mevr. Gordon hebben hier de regels met de voeten getreden. M.i. moeten ze daar de consequenties van trekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.