De gemeente neemt van 1 maart af een proef (pilot) om jongeren tussen de 18 en 27 jaar versneld uit de schulden te helpen. Aan de pilot kunnen maar tien tot twintig van hen meedoen. De gemeente koopt in de proef diverse schulden af, zodat er één schuldeiser overblijft (de gemeente).

Ook jongeren zonder startkwalificatie komen voor de proef in aanmerking. Deelnemers worden geworven uit het bestand van de gemeente, via een campagne op social media en via zogenoemde ketenpartners als onderwijs- en zorginstellingen. Geïnteresseerden kunnen zich ook opgeven via het Amstelveenloket.

Achterstand

“Als schulden aan het begin van je volwassen leven voor problemen zorgen, sta je feitelijk 3-0 achter”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (foto). “We willen het toekomstperspectief verbeteren door jongeren te helpen schuldenvrij te worden, en aan hun ontwikkeling te werken.”

Schuldenvrij

De pilot, waarin de gemeente diverse schulden afkoopt, heet Jongeren in Amstelveen Schuldenvrij (JAS). Deelnemers leveren een maatschappelijke bijdrage met een stage, waarin hun persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Ook worden ze waar mogelijk begeleid naar werk, onderwijs of dagbesteding en gestimuleerd dit vol te houden, zegt de gemeente. ‘Aan het eind van het traject zijn ze schuldenvrij.’

Onderwijs en werk

De aanpak is vooral gericht op behoud van – of terugkeer naar – onderwijs en werk. “Belangrijke pijlers voor een goed toekomstperspectief”, legt Van Ballegooijen uit. “Wegens schulden stoppen de jongeren bijvoorbeeld met een opleiding. Hierdoor hebben ze geen startkwalificatie en dus problemen om werk te krijgen. Vinden ze een baan dan zijn ze vaak niet in staat om die vast te houden. Soms is er weinig hulp uit de omgeving. Dit alles kan ervoor zorgen dat jongeren ook vastlopen op andere leefgebieden waardoor ze in een neerwaartse spiraal blijven.”

JAS beoogt deze negatieve spiraal te doorbreken door de jongeren op meerdere vlakken tegelijk te helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.