Net als de ChristenUnie en GroenLinks is ook Burgerbelangen Amstelveen (bbA) allerminst verbaasd over het feit dat de het Commissariaat voor de Media (CvdM) de omroeplicentie tegen de zin van de meerderheid van de gemeenteraad heeft toegekend aan de lokale omroep RTVA.

BBA heeft met instemming  gereageerd op de beslissing van het CvdM, zegt de partij. Net

Ewa Petiet

als GroenLinks en de SP stemde zij er tegen dat B&W het ‘negatieve advies’ van de gemeenteraad in een hoorzitting bij het Commissariaat wilden gaan bepleiten.

BBA krijgt gelijk

De aan RTVA gegeven licentie loopt tot augustus 2024.  De gemeente vond dat RTVA niet aan al haar criteria had voldaan, maar geen daarvan behoorde tot de voorwaarden die het CvdM wettelijk moet hanteren. Aan de normen van het Commissariaat voldeed RTVA blijkbaar wel. De zich tegen de beslissing van de meerderheid (waaronder de complete coalitie) van de raad kerende partijen zagen destijds dat het protest tegen de licentie niets zou uithalen, op grond van de wet. Aan de daarin vastgelegde criteria voldoet RTVA volgens het CvdM. “BbA is blij, omdat deze uitspraak in overeenstemming is met onze standpunten”, zegt de partij.

Niet veranderd

Ilika Polderman van GroenLinks zegt diezelfde menig te hebben en dat haar standpunt geenszins is veranderd. In een korte brief aan de gemeenteraad laat RTVA weten dat het graag in gesprek wil met andere publieke en private partijen die zich willen inzetten voor versterking van de onafhankelijke lokale journalistiek in Amstelveen. BbA ziet dit als een uitgestoken hand, die moet worden aangegrepen.

Geen ruimte

Voor die partij is raadslid Ewa Petiet met de zaak belast. Zij concludeert dat er na de beslissing van het CvdM voorlopig geen ruimte is in Amstelveen voor een ander lokale zendgemachtigde. Dus ook niet voor de drie dagen voor de hoorzitting bij de Kamer van Koophandel ingeschreven stichting AAN!, die de gemeente kennelijk helemaal zag zitten en waardoor zowel een zendvergunning bij het CvdM als een subsidie bij de gemeente was aangevraagd.

Bemiddelaar

Volgens Petiet is haar partij bereid tot overleg met alle partijen om te komen tot een versterkte stabiele omroep. “Wij vinden dat alle partijen en ook de gemeenteraad de uitgestoken hand van RTVA moet pakken”, zegt ze. “Voor die gesprekken heeft het onze voorkeur dat ook een professionele bemiddelaar door de overheid wordt ingezet om er voor te zorgen dat alle wederzijdse belangen worden gehoord en gezien, zodat een toekomstbestendige oplossing kan worden bereikt”.

Politiek

De lokale partij zegt B&W op te roepen inhoudelijk afstand te bewaren van de inrichting van de onafhankelijke journalistiek, inclusief de lokale publieke omroep. “Wij vinden dat de politiek zich verre moet houden van het inrichten van het publieke mediaveld.” De gemeente moet er alleen volgens haar alleen voor zorgen dat RTVA subsidie krijgt en haar werk kan hervatten. Overigens is de lokale omroep al begonnen met tv-talkshows. Op radio gedraagt zij zich uitsluitend als een door hobbyisten gerunde muziekzender.

Polderman van GroenLinks: “Wij waren in eerste instantie al tegen de zienswijze en vinden dat de gemeente het besluit van het commissariaat dient te respecteren. Daarbij moet naar onze mening de politiek juist nu op afstand blijven.”

2 REACTIES

  1. “BbA is blij, omdat deze uitspraak in overeenstemming is met onze standpunten”, zegt de partij.”
    Vraag: Is dit in het belang van Burgers van Amstelveen?

    “BbA ziet dit als een uitgestoken hand, die moet worden aangegrepen.”
    Opm. : Die uitgestoken hand dient alleen om geld in te (blijven) stoppen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.