Volgens jaar is de Brexit een feit, ook voor Amstelveense vakantiegangers. Bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk gelden dan douaneregels voor bestemmingen buiten de EU. Terwijl 86,8% van de reizigers weleens iets leuks of lekkers mee naar huis neemt uit het VK, is er veel onwetendheid over wat dan wel of niet mee terug mag in de bagage. Daarom roept de Nederlandse Douane reizigers op voor vertrek de douaneregels voor de nieuwe ‘verre’ bestemming te checken. Dit kan eenvoudig via www.wijsopreis.nl en de Douane Reizen app.

Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. In 2019 bezochten bijna tweemiljoen Nederlanders deze bestemmingen. Wie per 1 januari terugkeert uit het VK moet rekening houden met de bagageregels voor bestemmingen buiten de EU. Ongeacht of men per ferry, vliegtuig, auto of bus reist. Hoewel veelbesproken, blijft de kennis over de als gevolg van Brexit gewijzigde douaneregels achter. Dat blijkt uit een peiling door PanelWizard onder 1289 reizigers die affiniteit hebben met het VK.

Veel etenswaren
Vooral bij vragen over het meenemen van zuivelproducten, vlees en vis gaat het mis. Ook bij Noord-Hollanders. Onterecht denken zij dat dit soort etenswaren volgend jaar nog gewoon in je bagage mee naar Nederland mogen. De vraag over het meenemen van Cheddar kaas beantwoordde 54,1% van de ondervraagden onjuist. Bij clotted cream ging 52,8% de fout in en bij Schotse zalm 45%. Dat er van 2021 af ook strikte regels gelden voor flora en fauna, weet men meestal wel. Acht op de tien (81,7%) geven aan dat een stekje van een Schotse distel Nederland niet in mag.

Whisky
Arno Kooij, Directeur Handhavingsbeleid Douane licht toe: “Vanaf 1 januari is het VK één van de meest populaire vakantiebestemmingen buiten de EU. De Douane vraagt reizigers op tijd de gewijzigde douaneregels te checken. Oók als je oud en nieuw viert in Londen en daarna terugreist naar Nederland. Zo voorkom je dat je afstand moet doen van etenswaar zoals Cheddar en bacon. En als je sterke drank zoals Gin of Whisky meeneemt, dan kun je maar 1 liter belastingvrij meenemen. Het is ook goed je te realiseren dat je over aankopen boven de € 430 btw moet betalen.”

Shoppen

De overgrote meerderheid van de VK-bezoekers shopt tijdens het verblijf (86,8%). De top-3 van meeste populaire aankopen zijn:

  1. Souvenirs, zoals sleutelhangers en magneten: 55,4%
  2. Kleding: 50,6%
  3. Snoep, koekjes, chocolade of gebak: 45,5%
    Vrouwen kopen aanzienlijk vaker zoete lekkernijen voor mee naar huis dan mannen. 53,8% tegenover 38,6%.

Check de regels voor onder meer souvenirs, etenswaren, alcohol, sigaretten en aankopen boven de € 430 op www.wijsopreis.nl of download de Douane Reizen app.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.