In een muzikale vesper in de Kruiskerk aan de Van der Veerelaan 30a is zondag 25 oktober om 16.30 uur een Bachcantate te beluisteren. Wegens de coronacrisis is gekozen voor de kleinste cantate die Bach geschreven heeft (BWV 158). De Vespercantorij zingt, Matthijs Mesdag is solist, een klein barokorkest begeleidt, Henk Trommel dirigeert, ds. Sieb Lanser is liturg.

Matthijs Mesdag

Er mogen maar weinig mensen komen, dus aanmelding is vereist. Er wordt ook een live-videostream van de vesper uitgezonden voor al diegenen die vanuit huis de vesper willen meemaken. Meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Klein

Hoewel alles klein is aan de cantate – één viool, één hobo, één solist, één koraal voor het (kleine) koor – is de inhoudelijke en de muzikale rijkdom groots. Wellicht is deze cantate ooit door Bach in een begrafenisdienst gebruikt. Centraal in alle delen staat namelijk het contrast tussen de hemelse vrede en het lijden op aarde, maar ook dat men op aarde al naar de hemelse toekomst toe kunt leven. Het thema van de vesper is daarom: ‘In vrede leven en sterven’. De (ene) viool speelt een weergaloos moeilijke en virtuoze partij in een verschrikkelijk hoge ligging, alsof je engelenzang uit de hemel hoort. De basstem laat horen hoe de vrede in je ‘aardse’ leven kan komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.