Terwijl de armoede toeneemt onder bijstandsgerechtigden, voert de gemeente de druk op om ze zo snel mogelijk uit de bijstand te halen. Dat zegt de SP te hebben geconstateerd, die daarover schriftelijke vragen aan B&W stelde. De partij zegt via haar Hulpdienst in contact te zijn gekomen met bijstandscliënten die in de knel zijn gekomen, vooral wegens de coronacrisis. De SP komt opnieuw met enkele casussen.

Wil Roode (SP)

Veel bedrijven ontslaan mensen, maar de gemeente zet bijstandsgerechtigden onder druk om zo snel mogelijk aan het werk te gaan, zegt de fractie van de gemeenteraad. Vooral statushouders worden onder druk gezet, zegt SP-burgerraadslid Wil Roode. “Iemand die een eigen reisbureau wilde beginnen voor inkomend toerisme zag haar plannen wegens corona geheel in rook opgaan, want er komen geen buitenlandse toeristen naar een land dat code rood heeft gekregen.”

Universitair

De vrouw in kwestie is volgens Roode universitair opgeleid en spreekt zeer goed Nederlands, zodat zij met enige bijscholing in het onderwijs aan de slag zou kunnen. “Maar in plaats van haar in die richting te helpen, werd zij naar het Werkplein gestuurd met de mededeling dat ze zo snel mogelijk uit de bijstand moet. Daar aangekomen mag haar ondersteuner niet eens bij het gesprek aanwezig zijn. De vraag waarom zij niet kan worden bijgeschoold, zodat zij als docente kan werken, wordt niet beantwoord”, zegt Roode, die ook over de toegang weigering van een ondersteuner een vraag heeft aan de welhouder. “Is het college ervan op de hoogte dat op het Werkplein de ondersteuners worden heengezonden en niet bij het gesprek met de cliënt aanwezig mogen zijn?” vraagt zij. Roode wil dat aan die onwettige praktijk een einde komt.

Statushouders

Naar haar mening lijkt het er op dat talentvolle statushouders worden tegengewerkt. “Een jonge vrouw op Uilenstede heeft in een recordtempo VWO-niveau bereikt en zou geneeskunde gaan studeren. Helaas is zij uitgeloot en kreeg zij, notabene drie weken na de ingangsdatum, te horen dat haar uitkering is stopgezet. Ook zij moet de uitkering zo snel mogelijk uit. De vrouw kan zich niet meer inschrijven voor een andere studie en krijgt derhalve geen studiefinanciering. In plaats van haar te helpen wordt zij onder druk gezet en komt zij financieel klem te zitten”. Zij vraagt wethouder Marijn van Ballegooijen an Werk en Inkomen waarom de bijstandsuitkering van een zelfstandig wonende jongere wordt stopgezet. En ook wat de reden ervan is dat zoiets soms pas drie weken na de ingangsdatum krijgt te horen.

Keihard

Deze voorbeelden staan volgens de SP niet op zichzelf. Zij zegt dat haar hulpdienst de laatste jaren keer op keer wordt geconfronteerd met “de keiharde opstelling van de gemeente ten opzichte van de bijstandsgerechtigden”. De verwachting dat er meer maatwerk zou worden toegepast is naar de mening van de partij niet uitkomen. Haar hulpdienst heeft het u drukker dan ooit, zegt ze. Maar ondanks dat kunnen mensen met hun hulpvragen er terecht. hulpdienstamstelveen@sp.nl .

1 REACTIE

  1. De waanzin ten top. Iemand kan met een kleine bijscholing aan de slag in het onderwijs. ( waar ze om mensen staan te springen) en nu moet ze een flutbaantje gaan doen ( aangenomen dat dat er is)omdat ze dan al na 3 weken geen inkomen meer heeft. Pure verspilling van maatschappelijk talent dat je voor een prikje in de schoot geworpen krijgt.
    En het schijnt dat de gemeente zich ten opzichte van statushouders zich veel meer dan wettig is toegestaan permitteert. Zeer vreemd allemaal!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.