Begin dit jaar dachten ruim 3.000 Amstelveners en bezoekers van het Stadshart, ongeveer 3 % van het aantal inwoners, mee over de toekomstige inrichting van het Stadsplein. De meerderheid koos voor een plein met een ‘actieve en afwisselende sfeer, met veel groen en natuurlijke, houten elementen’, zegt de gemeente.

Dat was wat zij zelf ook al dacht

Drie tiende procent

Wethouder Floor Gordon, die o.a. het Stadshart in haar portefeuille heeft, is ‘ontzettend blij’ met het percentage. “Dat het stadscentrum groener, bruisender en gezelliger moet worden, was al duidelijk”, zegt ze over het plein waar al dertig jaar lang de ene na de andere suggestie over komt uit de gemeenteraad om het ‘bruisender’ te maken, maar dat ondanks alle goede bedoelingen saai blijft. Maar Gordon heeft goed nieuws. ‘Nu weten we ook welke sfeer het centrale plein moet krijgen, namelijk actief en afwisselend, met knusse hoekjes tussen bomen om elkaar te ontmoeten.” Overigens kwamen daar alle suggesties op neer. Gordon: “Het ontwerp voor het nieuwe plein moet een afspiegeling worden van onze groene stad, waar het fijn verblijven is.” De architect van het plein neemt de voorkeur van de bewoners mee als inspiratie en de gemeente en verwacht het ontwerp binnen enkele maanden te kunnen delen, zegt de gemeente.

Natuurlijke uitstraling

Meer dan 60 procent van de stemmers koos voor ‘een actieve en afwisselende sfeer’. Wat dat precies is, wordt niet verder uitgelegd. Bijna 1.200 respondenten willen graag houten banken in plaats van stenen zitjes en overkappingen en speeltoestellen met een natuurlijke uitstraling hebben de voorkeur. De grootste uitschieter is de keuze voor een kunst- en waterelement: bijna 2.000 keer is er gekozen voor fonteintjes waar kinderen mee kunnen spelen en tussendoor kunnen lopen. De volledige uitslag van de vragenlijst is terug te vinden op het online participatieplatform van de gemeente: denkmee.amstelveen.nl.

 Markt

Het Stadshart is volop in beweging, zegt de gemeente. Zij noemt onder meer de geplande uitbreiding van Rembrandthof. ‘De gemeente kan pas aan de slag met de inrichting van het Stadsplein als de vrijdagmarkt definitief is verplaatst naar de Rembrandtweg en vóór de uitbreiding het Rembrandthof. De voorbereidende werkzaamheden hiervoor starten in het najaar. Het doel is om in 2025 te starten met de herinrichting van het Stadsplein.’

5 REACTIES

  1. Wat een ontzettend slap makelaars- en kleuterjuffengelul. Zo word je toch voor paal gezet. Zoals gewoonlijk zijn we dit wel gewend van onze Floor, die beleidsmatig tot nu toe weinig heeft neergezet.

  2. ‘Bruisen’ is makelaarsjargon voor herrie. Bezoekers zijn daar dol op, bewoners natuurlijk niet.

    Waterpartijen met fonteinen waarin kinderen kunnen spelen, leiden tot veel gegil en gekrijs dat wordt versterkt door de uitstekende akoestiek van de echoput die het Stadsplein feitelijk is.

    Een omgeving die prettig is voor bezoekers én bewoners voldoet aan alle wensen, behalve van mensen die van herrie houden. Voor hen zijn er dance festivals elders.

    Klimtoestellen en andere dingen die inspanning en aandacht van spelende kinderen vragen, zijn het leukst voor iedereen, om te doen of te kijken.

  3. Jullie moesten eens weten bij hoeveel plannen voor het Stadsplein wij als bewoners daarvan betrokken werden in de afgelopen 15 jaar. Talloze, en er kwam nooit iets van terecht omdat de gemeente onder leiding van de verantwoordelijke (nou ja) VVD-wethouder die plannen steeds traineerde, dwarsboomde of domweg torpedeerde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.