Volgens VVD-wethouder Rob Ellermeijer komt het al jaren door vooral zijn partij gewenste stadsstrand aan de Noordelijke Poeloever nu toch dichterbij. De VVD-fractie kwam destijds met het plan voor een strand in het Oude Dorp, maar dat strandde omdat het water in de Poel geen zwemkwaliteit had. Er werd toen een tweedehands zwembadje in het water gehesen, beheerd door een particuliere exploitant onder de naam Poel’s Up.

De wethouder denkt nu aan een afgebakend deel van de Poel. “Dat is de beste manier om zwemmen in De Poel op korte termijn mogelijk te maken en een impuls te geven aan waterrecreatie in het gebied“, zegt hij. “We zijn hierover blijvend in goed overleg met onze partners, zoals de gemeente Amsterdam, Hoogheemraadschap Rijnland, en de provincie Noord-Holland.”

Steiger

B&W willen een zandstrand ten westen van het zwembad met horeca Poel’Up. De zwemzone voor het strand wordt in deze variant gebaggerd en afgebakend. Op de bodem komt dan een zandlaag. Het gebied wordt dus fysiek van de rest van de Poel gescheiden. Volgens de wethouder kan dan de waterkwaliteit voor het strand apart worden geregeld en veilig worden gezwommen. “In dit plan is ook voorzien in een steiger aan de oostkant van Poel’s Up. Daar kan ook de kleinschalige watersport gebruik van maken.

Ellermeijer ziet dat door de coronacrisis minder mensen naar het buitenland gaan en velen ook de crisis voelen in hun portemonnee. “Juist in deze tijden is het belangrijk dat Amstelveen een fijne strandplek te bieden heeft.”

Corona

Hij geeft toe nog niet te weten of men volgende zomer nog te maken heeft met corona, maar wel dat de economische gevolgen nog voortduren. Ook voor de minder draagkrachtigen moeten dan wat hem betreft de voorzieningen worden verbeterd. En dus een strand, redeneert hij.

Waterkwaliteit

De gemeente heeft onderzocht hoe de waterkwaliteit in de Poel is te verbeteren, zodat zwemmen weer mogelijk wordt. Een combinatie van baggeren van slib en de al ingezette defosfatering lijkt uitkomst te bieden, maar de gemeente geeft toe dat niet is aan te geven wanneer die maatregelen effect hebben. Over nieuw onderzoek vindt overleg plaats met de partners.

Oude Dorp

De plannen voor de Noordelijke Poeloever – waaraan B&W meer ruimte voor recreatie, sport en horeca wil – zijn onderdeel die voor het Oude Dorp. Het college wil aan de Noordelijke Poeloever meer ruimte voor recreatie, sport en bewegen en horeca met respect voor de natuurlijke omgeving. Ook de looproute tussen Amsterdamse Bos en het Oude Dorp krijgt volgens het plan een ‘natuurlijker verbinding’ met een volgens de gemeente een groen karakter.

8 REACTIES

    • Komt gewoon omdat het overgrote merendeel van de huidige Amstelveners import is, ook bestuurlijk. Dat is niet meer dan logisch tegenwoordig, maar het is toch wel handig dat men zich eens in de geschiedenis van een gebied verdiept, alvorens met idiote plannen aan te komen.

  1. Dat lelijke ‘tweedehands zwembadje’ dat voor ettelijke tonnen gemeenschapsgeld in het water werd gehesen, was ook een VVD-initiatief. De exploitatie werd in eigen kring uitbesteed.

    Het stadsstrand moet de commerciële basis van die marginale operatie verstevigen. In liberale kringen zorgt men goed voor elkaar, op kosten van de gemeenschap.

    Hoe de waterkwaliteit voor het strand apart zal worden geregeld, is een grote vraag met een stevig prijskaartje.

  2. Kijk eens goed naar die tekening en naar de afstand van het strand naar het toiletgebouwtje: Er zal heel wat gepiest worden in dat naruurzwembad. Ik wens de wethouder veel succes met het regelen van de waterkwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.