’t Open Hof houdt op wijkcentrum te zijn. Het is eigendom van de Protestantse Kerk (PKN) in Amstelveen-Buitenveldert en werd gedeeltelijk verhuurd aan welzijnsorganisatie Participe Amstelland, die de wijkcentra beheert. Participe heeft de huur per 1 oktober opgezegd. De gemeente overweegt een wijkcentrum in het Stadshart te vestigen, maar weet nog niet waar dan.

Het is ook mogelijk dat zij naar een ander deel van de stad, maar wel in de buurt van het Stadshart, uitwijkt. In ’t Open Hof is op de bovenverdieping ook het kerkelijk bureau van de PKN Amstelveen-Buitenveldert (waaronder Paaskerk, Kruiskern en Pelgrimskerk in Buitenveldert vallen). “Wij hebben voorlopig als beleid dat wij een nieuwe huurder zoeken in oktober”, zegt kerkrentmeester Wilm Merckel. Rond het vastgoed van de kerk spelen zich moeilijke processen af wegens het voortdurend kleiner worden van de kerkelijke gemeenten, geeft hij toe.

Verkoop?

’t Open Hof werd voorheen verhuurd aan Cardanus, de voorganger van Participe, waarvan de holding overigens in financiële problemen raakte. De vestiging van de welzijnsorganisatie in Amstelland heeft de huur opgezegd. Over verkoop van het gebouw, wat consequenties zou hebben voor het er nu in gevestigde kerkelijke bureau, kan Merckel nog geen uitspraken doen. Persoonlijk vindt hij de locatie geschikt voor appartementen in een woontoren. “Een ideale plek voor het hoogste gebouw van Amstelveen”, zegt hij.

Kliniek

Geruchten over uitbreiding van de naast ’t Open Hof gelegen annatommie kliniek, waardoor het gebouw daarbij zou worden betrokken, kan hij niet bevestigen. “Voorlopig zoeken wij een nieuwe huurder, maar niets is in de toekomst uitgesloten.”

Intussen overwegen B&W zich niet meer alleen op wijkcentra te richten, maar op alle punten van ontmoeting in de wijken. “Wij willen het eigenlijk breder trekken en zo de sociale basis versterken”, zei wethouder Marijn van Ballegooijen onlangs tegen raadsleden. “Wij willen meer mensen bereiken en een betere verdeling van het beschikbare geld nastreven.” De tijd dat elke wijk een eigen wijkcentrum had, lijkt hem voorbij. Hij denkt ook aan bijvoorbeeld sportkantines en bedrijfsgebouwen voor een bredere gemeentelijke steun aan het fenomeen ontmoeting.

1 REACTIE

  1. Het zou heel jammer zijn als er niet meer in nagenoeg elke wijk een wijkcentrum is. Juist de wat ouderen maken hier overdag veel gebruik van. Mijn persoontje volgt een cursus in de Meent, ook ben ik daar taalmaatje voor 3 personen en geef gratis bijles aan een kind. Mijn maatjes en ik vinden dat prettig op een neutrale plaats te doen en ik ben beslist niet de enige die dat doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.