Professor dr. Ton de Boer, hoogleraar Grondslagen van de Farmacotherapie bij de Universiteit Utrecht en voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is woensdag (22 juni) benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Tjapko Poppens bij zijn afscheid als hoogleraar in de Domkerk in Utrecht.

Farmacie |

Ton de Boer studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 1990 aan de Universiteit Leiden. Hij is arts, epidemioloog en klinisch farmacoloog en sinds 2001 hoogleraar Grondslagen van de Farmacotherapie aan de Universiteit Utrecht.

Hij was onder meer onderwijsdirecteur van de bachelor- en master opleiding farmacie, maar gaf zelf ook graag onderwijs en begeleidde 34 promovendi. Als hoofd van het departement farmaceutische wetenschappen zorgde hij voor een omslag in de apothekersopleiding, waarbij meer focus op de behandeling van de patiënt kwam te liggen.

Professor de Boer wordt door collega’s en studenten omschreven als een excellente wetenschapper en docent. ‘Helder, toegankelijk en bevlogen, iemand die altijd zoekt naar verbinding tussen mensen, zowel binnen als buiten de academische wereld’.

Goede informatie
Sinds 2017 is De Boer voorzitter van het CBG. In die rol zet hij zich in voor de verbetering van informatie aan patiënten. De Boer vindt dat patiënten in begrijpelijke taal geïnformeerd moeten worden over de geneesmiddelen die zij gebruiken. Als voorzitter van het CBG legde hij tijdens de coronaepidemie regelmatig op de televisie uit welke complexe afwegingen een rol spelen bij de goedkeuring van geneesmiddelen en vaccins. Ook kon hij helder uitleggen hoe de coronavaccins werken en waarom ze veilig en verantwoord zijn.

Maatschappelijke functies
Daarnaast vervulde De Boer diverse veelal onbezoldigde posities binnen de klinische farmacologie en maatschappelijke organisaties, waaronder:

  • Secretaris en penningmeester van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie;
  • Voorzitter van de certificeringscommissie;
  • Mede-initiatiefnemer en voorzitter van PAOFarmacie, onafhankelijk postacademisch onderwijs voor apothekers;
  • Voorzitter van het KNMP Stipendia fonds;
  • Senior redactielid British Journal of Clinical Pharmacology;
  • Medeoprichter en bestuurslid van Asian Eye Care.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.