Maandag (20 juni) schijnen 120 Technasium leerlingen van het Keizer Karel College (KKC) hun oplossingen voor klimaatadaptatie aan de gemeente te hebben gepresenteerd, als onderdeel van het project Technasium to the Rescue waaraan duizend leerlingen meedoen.

Vier groepjes leerlingen mochten hun plannen presenteren, die werden beoordeeld door de wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) en medewerkers van de gemeente.

 Natuurspeeltuin

Klimaatadaptatie is de aanpassing van de stad aan de verandering van het klimaat, waaronder intensere en frequentere regenbuien en extreem hete temperaturen. Volgens Gordon is de eerste winnaar de groep met de naam Tegelwippers geworden, die met een heel uitvoerbaar plan kwam. “Deze groep wil een hele brede asfaltweg versmallen en vervangen door een natuurspeeltuin”, zegt ze. Naar haar mening past dat goed in het gemeentelijke beleid. “De groep had goed gekeken welk probleem er op de locatie was en ook buurtbewoners gevraagd of hier ook inderdaad sprake was van hittestress en wateroverlast. Door de natuurspeeltuin met groen kan het water beter wegzakken en is er minder hittestress. Het plan is zeer realistisch en zou in het echt uitgevoerd kunnen worden.”

Detectives

De tweede winnaar, de groep Klimaatdetectives, had een heel ambitieus plan. Die wil de straten en pleinen meer schuin laten aflopen en grotere putten maken, zodat het water beter en sneller weg kan lopen. Het water stroomt dan naar diepe bassins. Door de stroming van het water willen de groep energie opwekken via een Teslaturbine. En deze energie zou mogelijk ook in waterstof kunnen worden omgezet. Dit idee is innovatief en zou nog verder onderzocht moeten worden. De groep heeft berekend dat men hiermee in Nederland wel tweemiljoen euro kan besparen.

De groep Klimaatstrijders stelden voor een filter onder het voetbalveld bij de Poel aan te leggen, zodat het water beter weg kon. En Eikenbomen om het veld, want die nemen veel water op en geven verkoeling. Het laatste team had een oplossing voor wateroverlast onder het viaduct bij de A9. Het stelde tegels met gaten voor aan de zijkant. Zodat het water makkelijker weg kan stromen.

“Het is heel inspirerend te zien dat de jongeren zo serieus nadenken over de problemen van nu die op ons afkomen. De leerlingen kwamen met realistische, maar ook met vernieuwende ideeën. Heel goed en ik wil de leerlingen daarom ook hartelijk bedanken”, zegt wethouder Gordon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.