Aan het begin van het daar gehouden zogenaamde Boekenfeest – tegenwoordig onder de naam Sprankel gepresenteerd –  nam zondag in het ontmoetingscentrum AnnA, de voormalige Annakerk aan de Amsterdamseweg 22, stadsdichter Matthijs den Hollander afscheid van Amstelveen. Namens de gemeente deed wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur, foto) dat.

Als Stadsdichter werd hij in 2014 benoemd door de gemeenteraad voor twee jaar. Inmiddels hield Den Hollander het zeven jaar vol. Stilzwijgend en zonder dat de gemeenteraad na die twee jaar een nieuwe beslissing nam. Maar ja, die raad laat wel meer uit zijn handen laat vallen.

Performer

Den Hollander werd al snel meer bekend als performer en dagvoorzitter, die overal voor werd gevraagd, dan dichter. Hij was de tweede in de functie van stadsdichter, na Koos Hagen, die het overigens ook bijna vier jaar geruisloos volhield. Raat benadrukte zondag dat de tweede Stadsdichter Amstelveen verlaat wegens verhuizing naar Amsterdam. De gemeente zelf had er geen behoefte aan.

“Ik hou ervan met woorden te schilderen”, zei Den Hollander in zijn afscheidstoespraakje. Volgens hem is Amstelveen de groenste gemeente van Europa, een mythe die zij dankt aan het winnen van een van de gouden medailles jaren geleden in Boedapest, een prijs die eveneens aan andere steden werd gegeven in de wedstrijd Entente Florale, waarvoor men zichzelf moest aanmelden.

Plantaardig

De scheidende stadsdichter zei dat in de loop der geschiedenis Amstelveen is gegroeid van een buitenplaats van Amsterdam tot een plaats met een geheel eigen groen karakter en heemparken als rijksmonumenten. Zijn verlangen dat Amstelveen de duurzaamste stad van Europa wordt.

Dat past ook wel bij de missie voor zijn verdere leven: Het veganisme. Door uitsluitend plantaardig te eten en dierlijke producten te weren, redt men naar zijn mening het klimaat en de planeet aarde.

Blij of droevig

“We zijn blij met de energie die Matthijs bij iedere voordracht met zich meebracht”, zegt Raat. Volgens hem wist Den Hollander altijd het juiste woord te vinden voor het juiste moment.” Of dit nou een blij of droevig moment was. We zijn ontzettend trots dat hij al die jaren onze stadsdichter is geweest. Dat hij erg wordt gewaardeerd is ook te zien aan de vele raadsleden die zondag aanwezig waren.”

Gedichten

De stadsdichter dichtte onder meer bij de onthulling van het Hart van Medeleven (vorig haar de nationale herdenkingsdag corona), tijdens de herdenking op 4 mei, bij openingen van tentoonstellingen in het Cobra Museum en Museum JAN. Daarnaast kregen andere lokale onderwerpen, zoals het Zwijntje een gedicht. Zijn gedichten zijn terug te vinden op de facebookpagina Stadsdichter Amstelveen.

De gemeente gaat nog dit jaar van start met de zoektocht naar een nieuwe stadsdichter.

Geheel in stijl eindigde Den Hollander zijn speech zondag met dit gedicht:

Stad in land

Ik houd van dit land

Denkend aan rivieren

En het klotsen van grijze golven

Stug staccato maar soepel als water

Onder blauwwitte luchten

Op de rand van duizend uiterwaarden

De eeuwenoude torens in 100 steden

Waaruit klinkende klokken op

Het juiste uur de stad

Brons wakker resoneren

Uit welk vertraagd moment dan ook

 

Ik houd van dit land met

De kust, de lange blanke kust,

De duinen, het witte zand

Die gouden plooi van zand

Die het fragiele NAP

In alle weer en wind

Koestert als een kind

Ik houd van dit land

 

Met populieren duizelend van licht

Of eiken, beuken, iepen

Ze zijn overal die bomen

Levengevend en toch strak in het gelid:

Ik houd van dit land

 

Wie recht wil doen aan de schoonheid van deze plek

Zwijgt stil als zonnestralen

Zonder geluid vallen

Op een rietkraag aan de kant

 

Ik houd van dit land

Ik houd van dit land

Ik houd van dit land

 

Eenmaal kreeg ik leven

En wil het voelen terwijl ik leef

Voelen door grenzen heen

Bedankt dat jij me dat leert

Bedankt Amstelveen

 

 

 

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.