De politiek moet zich niet langer bemoeien met beoordeling van de lokale media. Daarom stelt Actief voor Amstelveen (AVA) woensdagavond in een door de drie coalitiepartijen (VVD, D66 en PvdA) gesteunde motie aan B&W voor een Adviesraad Amstelveense Lokale Media daarmee te belasten. 

De gemeenteraad moet woensdag eigenlijk beslissen over subsidie aan de twee omroepen, waarvan alleen RTVA een licentie heeft om uit te zenden via radio en tv en de ander (stichting AAN!) eigenlijk het lievelingetje is van wethouder Rob Ellermeijer.

RTVA en AAN!

Die heeft nog geprobeerd het Commissariaat voor de Media (CvdM), via een negatief advies door de gemeenteraad, van het verstrekken van een licentie (uitzendvergunning) voor RTVA af te houden. De criteria van Amstelveen, waaraan volgens Ellermeijer AAN! voldoet, waren evenwel andere dan die van het CvdM, dat RTVA als enige lokale omroep erkende. Vervolgens stelde de wethouder voor dan maar aan beide partijen het richtbedrag als subsidie te geven (elk ruim 60 mille). Daarover moet de gemeenteraad dus morgen beslissen.

Structureel 

Maar in de motie wordt gevraagd te onderzoeken of een op te richten adviesraad voor lokale media dat in get vervolg kan doen.  AVA stelt vast dat het de politiek in de afgelopen tien jaar niet is gelukt een constructieve oplossing te vinden bij de beoordeling en subsidiëring van de lokale media. Vandaar dus de motie. Een adviesraad zou mogelijk eindelijk voor een structurele oplossing kunnen zorgen, denkt AVA.

Verstandig

Het lijkt de fractie verstandig dat de politiek zich uit de discussie terug trekt en voor de boordeling over wat wel en niet wordt gesubsidieerd een adviesraad in te schakelen. Overigens wel weer op basis van door de gemeenteraad vast te stellen criteria. De Adviesraad Amstelveense Lokale Media moet leidend zijn  bij de voordracht van de volgende licentieaanvraag (in 2024) bij het Commissariaat van de Media.

Die ‘onafhankelijke’ raad heeft tot doel te adviseren over subsidiering, kwaliteit en diversiteit in aanbod, zegt de motie. Intussen is het de bedoeling dan de adviesraad zich uitsluitend met omroepen en niet met andere media bemoeit.

4 REACTIES

  1. Kunnen we die motie over het oprichten van het zoveelste adviesorgaan ergens lezen Johan?

    Interessant overigens dat de coalitiepartijen zich kunnen vinden in deze motie. Ze steunden immers het raadsvoorstel over de subsidiëring van de lokale omroepen tijdens de commissievergadering. En nu vinden het ze het opeens een goed idee om deze (schijn)afstand te creëren volgens het model van de Mediaraad. Ben benieuwd wat ze van gedachten heeft doen veranderen. Waarom trouwens de Mediaraad niet belasten met deze taak? En gelijk ook het subsidiemodel invoeren dan maar?

  2. “Vervolgens stelde de wethouder voor dan maar aan beide partijen het richtbedrag als subsidie te geven (elk ruim 60 mille). Daarover moet de gemeenteraad dus morgen beslissen.”

    Ik ben heel bekend met de materie: de gemeente ontvangt jaarlijks 60.000 euro van het rijk om de lokale omroep mee te bekostigen. Dat bedrag moeten ze gewoon doorschuiven.

    Betekend dit nu dat RTVA er 60.000 bij krijgt (=120.000 totaal)? Of doelt de wethouder in het voorstel op dit potje?

    Effectief zou het betekenen dat de gemeente alleen AAN! subsidieert. Zou de gemeenteraad dit volledige verhaal voorgelegd hebben gekregen?

  3. De door de wethouder voorgestelde subsidie van 60 mille aan elk van beide ‘omroepen’ is net genoeg om hun opheffing te kunnen financieren. Hopelijk blijft er nog iets over voor een bescheiden afscheidsfeest (na de lockdown, natuurlijk), want dat hebben de vrijwilligers wel verdiend.

    De naam Adviesraad Amstelveense Lokale Media (AALM, afkorting van Aalmoes) is misleidend want hij mag zich alleen met de (zojuist opgeheven) omroepen bemoeien. Beter is dus: Adviesraad Amstelveense Lokale Omroep (AALO). Of nog beter: Adviesraad voor de Opgeheven Amstelveense Lokale Omroep (AOALO)? Dat klinkt bijna als ‘Alo, Alo’, die grappige tv-serie.

    De nasm Mediaraad is trouwens óók misleidend want die mag zich niet met (wijlen) de lokale omroep bemoeien.

    Wat een zooitje..
    RvW

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.