Bijna een ton stak de gemeente vorig jaar in dierenwelzijn. Behalve een vaste subsidie van € 10.000 aan het centrum voor dierenopvang De Toevlucht in Amsterdam, waarheen in totaal 539 dieren werden gebracht uit de openbare ruimte, betaalde de gemeente € 65.000 aan Dierenbescherming Nederland, die het asiel in Amstelveen runt. Dat geld is voor de wettelijke taak van de gemeente om huisdieren, voornamelijk honden en katten, veertien dagen daar op te vangen.

Voor een rit naar De Toevlucht door de dierenambulance betaalde de gemeente € 35. In totaal betaalde de lokale overheid daaraan dus bijna 19 mille. De Dierenbescherming heeft een contract gesloten met Dierenambulance De Ronde Venen / Amstelland om gewonde dieren in de buitenruimte op te laten halen in Amstelveen. Afgelopen jaar ving De Toevlucht 415 wilde vogels en 109 zoogdieren uit Amstelveen op. Dierenambulance de Ronde Venen / Amstelland leverde de meeste dieren. Particulieren brachten 41 vogels en twee zoogdieren naar De Toevlucht. Overigens betalen particulieren zelf de ambulance voor hun dieren in nood.

Honden en katten

Eind vorig jaar kwam in het nieuws dat opvangcentra voor wilde dieren in Nederland dreigden te verdwijnen door strenge eisen en financiële tekorten. Deze opvangcentra zijn voor een groot deel afhankelijk van giften van donateurs en  steun van gemeenten. Volgens wethouder Floor Gordon (dierenwelzijn) zijn gemeenten niet verplicht wilde dieren op te vangen. “Gemeenten zijn alleen verplicht om dieren met een vermoedelijke eigenaar te laten opvangen, zoals honden en katten. Dit hebben we geregeld met Dierenbescherming Nederland bij Dierentehuis Amstelveen / Ouder-Amstel”, zegt ze. Maar los daarvan draagt de gemeente ook bij aan de niet verplichte financiering van opvang van wilde dieren.  “Wij vinden het belangrijk ook hulpeloze wilde dieren op te vangen. Daarom geven wij De Toevlucht jaarlijks 10.000 euro subsidie”, zegt Gordon.

Veel egels

Opvallend waren vorig jaar de grote aantallen opgevangen egels: 80 stuks. Ook werden zes ruige dwergvleermuizen, zes dwergvleermuizen en twee laatvliegers (ook een vleermuissoort) uit Amstelveen opgevangen bij De Toevlucht. Bij de vogels overheersen de stads-, post-, hout- en tortelduiven, kauwen en meerkoeten. Bijzonder zijn de zeven watersnippen, twee buizerds, één sperwer en drie ransuilen.

Retour Amstelveen

Nadat de dieren zijn opgeknapt, laten medewerkers van De Toevlucht ze weer in Amstelveen los. Meer informatie over deze opvang op www.toevlucht.nl Gewonde of verzwakte wilde dieren kunnen van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 9.00 tot 15.00 uur bij De Toevlucht worden gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.