Rolmodellen, noemde wethouder Floor Gordon ze. Officieel heten ze de lokale ‘heldinnen’, naar het thema van de Vrouwendag op 8 maart. Die vormde de aanleiding dat er donderdag, aan het begin van de maand van de geschiedenis, een aan acht ‘heldinnen’ gewijde tentoonstelling door Gordon in de bibliotheek aan het Stadsplein werd geopend. Die expositie bevat portretten van fotografe en tekstschrijfster Naomi Heidinga en gaat na de bieb op tournee door de stad.

Zij zal onder meer te zien zijn in de Buurtkamer Keizer Karelpark (november), wijkcentrum Westend (december), terwijl waar die zal zijn in januari en februari nog onbekend is. In maart staan de foto’s in wijkcentrum Alleman. De Vrouwendag stimuleerde een projectteam te vormen, dat bestond uit Naomi Heidinga, organisator van de Vrouwendag Leslie Doornik, raadslid voor GroenLinks Stieneke Kruijer en de programmeurs van de bibliotheek  Hiske Deinema en Anton Furnée. De gemeente heeft het evenement overigens ondersteund. Doornik wees er op het thema van de oktobermaand: de onderbelichte rol van vrouwen in de geschiedenis. Die is door Kruijer vastgelegd in een document over het Amstelveense Vrouwenhuis.

Willekeurige

Overigens is de keuze van de Amstelveense heldinnen een vrij

Naomi Heidinga (links) en Leslie Doornik. Foto; Amstelveenweb.com

willekeurige. Naast de 89-jarige Nora Valk, die van haar 12de tot haar 15de in een Japans kamp zat en nog steeds op scholen over haar ervaringen vertelt, hoort ook Jara Zurr er toe, die een jaar kinderburgemeester was en zich met haar kinderraad inzette voor kinderen in armoede. Verder behoren bij de heldinnen Ritika Mehra (die Amstelveen bekend wil maken met de Indiase expats), voorvechtster van vrouwenrechten Lottie Schenk, vluchtelinge (uit Iran) Banoo Kiani Haftlang, die immigranten als cultureel werkster in Amstelveen wegwijs maakt, kunstenares Ans Bakker-Van der Pluijm (85), oprichtster Amanda ten Cate van het Meldpunt Toegankelijk Amstelveen (voor gehandicapten), en de bij de opening afwezige vrouwenvoetbalster Katja Snoeijs.

Niet vasthouden

Foto: Amstelveenweb.com

Onder de spreeksters die Gordon voorgingen was voormalig cabaretière en raadslid Dorien Mijksenaar. De enige man die optrad was de onvermijdelijke Stadsdichter Matthijs den Hollander en zangeres-gitarist Lola kwam met een eigen lied. Gordon zei dat de meeste vrouwen heel krachtig zijn. Als rolmodellen noemde zij o.a. haar eigen moeder, Els Borst, Hannie Schaft en Jeanne d’Arc. Maar zij kon er niet omheen dat vrouwen voornamelijk worden geassocieerd met schoonheid, emotie en zorgzaamheid, terwijl aan mannen rationaliteit, zakelijkheid en succes worden toegeschreven. “Zolang wij dit vasthouden, gaat er weinig veranderen”, waarschuwde zij. Maar er is in de ontwikkeling van vrouwen volgens haar wel een nieuwe fase aangebroken.

Enige vrouw in B&W

Ze zei dat is bewezen dat rolmodellen belangrijk zijn in een mensenleven. “De kans dat je bepaalde stappen neemt, bepaalde dingen durft te doen, worden voor een groot deel bepaald door het feit of je een rolmodel hebt gehad. Als je als vrouw MacGyver als rolmodel hebt gehad, word je misschien heel inventief met ducttape en andere zaken. Ik vind het hier zo mooi dat we een aantal Amstelveense vrouwen portretteren die als rolmodel kunnen dienen voor allerlei andere vrouwen.” Ze stelde ook vast de enige vrouw te zijn in een verder geheel uit mannen bestaand college van B&W. Zij pleitte er voor dat ook vrouwen die een baan hebben daarnaast iets voor de democratie doen. “Daar moet ruimte en tijd voor gemaakt worden, zodat ook vrouwen die werken en een gezin hebben dat zonder moeite kunnen doen. Ik hoop dat ik een voorbeeld mag zijn voor heel veel meisjes. Deze tentoonstelling is een ode aan de vrouw en ik ben dankbaar dat ik deze tentoonstelling mag openen.”

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.