“We houden twee derde aan oppervlakte van wat we nu hebben over.” Dat zei beheerder Ben Voorend van wijkcentrum Alleman aan Den Bloeyenden Wijngaerdt, in dienst van Participe, donderdag tegen burgemeester Tjapko Poppens.

Die was in het kader van wat hij zelf zijn ‘inwerkprogramma’ noemde in de wijk Bankras Kostverloren, waar hij door voorzitter Ben Jonker van het wijkplatform en andere in de wijk werkzame functionarissen werd verwelkomd. Volgens Voorend gaat het wijkcentrum bij de nieuwbouw terug van 700 vierkante meter naar 450.

Flatcomplex

Alleman komt onder een nieuw appartementencomplex op de plek waar ooit de Bankrashal stond. Daar komt ook het nu naast Alleman gevestigde Medisch Centrum Bankras aan de overzijde van de straat. Maar dat laatste heeft meer ruimte nodig, die dan afgaat van het wijkcentrum, vreest Voorend. Het is een kwestie van grond die wordt gebruikt door Eigen Haard, zei Jonker. Die corporatie wil aan beide zijde van de straat appartementen laten bouwen, vertelde Jonker.

Bewonerscommissie

De lawine van klachten over de corporatie van haar huurders had onder meer geleid tot oprichting van de bewonerscommissie Zeestraten (Westelijk halfrond e.d.), waarvan voorzitter Annet Heuer aanwezig was. “Er is een constant gevecht met de corporatie.”

Over wijkcentra, dus ook over de nieuwbouw van Alleman, was uitvoerig gepraat in de raadscommissie Burgers en Samenleving. Diverse fracties bleken een voorstander van snelle nieuwbouw te zijn. Dat Alleman voldoet aan de functie van ontmoetingsplek bleek ook donderdagmiddag. Niet alleen bleek een van de grootste zalen vol bridgers te zitten, maar in een andere zaten omstreeks 50 man te vergaderen, vertelde Voorend.

Expats

“Dit wijkcentrum loopt goed”, constateerde Poppens. Maar er zijn er volgens hem ook die het minder goed doen.

Jonker had evident geen problemen met de vele expats in Amstelveen. Hij was er zelf een geweest, want was er zelf een geweest en meldde in meer dan vijftig landen te zijn geweest voor zijn werk. Liever praten over ‘internationals’ dan over expats, zei de burgemeester. Want Amstelveen is nu eenmaal een internationale stad; sommige expats blijven hier en anderzijds zijn er ook weer Amstelveners die zich tijdelijk in het buitenland vestigen.

Bloeiwijzer

Van de school aan de overkant, de Bloeiwijzer voor speciaal onderwijs, was directeur Ronald Bouwman naar Alleman gekomen. Ook die gelooft in de wijk. “Ik zou meer verbinding met de wijk willen, maar dat gaat steeds beter.” Hij doelde op de leerlingen van zijn school, die moeilijk leren maar eigenlijk deel moeten gaan uitmaken van de wijk waarin zij naar school gaan. “Ik geloof in de wijk en het wijkgericht bezig zijn.” Die sociale bewogenheid leefde ook bij de pastoor van de Titus Brandsmakerk, die op 3 november 50 jaar bestaat.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.