Aan de ambtelijke samenwerking met Aalsmeer komt een einde. B&W van die gemeente lieten weten dat zij er aan heinde einde van volgend jaar uit willen stappen, onder meer omdat het hen allemaal te duur wordt. Amstelveen heeft een financieel conflict met haar, omdat zij niet de miljoenen voor ICT wil ophoesten die haar in rekening worden gebracht.

Frank Berkhout

Wethouder Frank Berkhout zei dinsdag tegen de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen dat er een voorziening van vier miljoen voor getroffen is, maar de vorderingen op Aalsmeer wel deel van het geschil blijven uitmaken.

Onderhoud

Eigenlijk vindt Aalsmeer dat Amstelveen het ICT-systeem niet goed heeft onderhouden en dat daar de rekening niet voor doorgeschoven kan worden naar de buurgemeente. Amstelveen meent dat er sprake is van voortdurende innovatie op digitaal terrein en dat Aalsmeer die voor een kwart van de totaalprijs mede moet bekostigen. Vanavond is er een extra gemeenteraadsvergadering in Aalsmeer. Volgens die gemeente is er in het raadhuis aan de Poel sprake van achterstallig onderhoud en wenst het daaraan niet mee te betalen.

Onderzoek

Aan het bestaande contract wil Aalsmeer een einde maken per 1 januari 2022, maar wel gezamenlijk onderzoeken hoe een nieuwe vorm van samenwerking kan worden geïmplementeerd. B&W van Amstelveen schrijven in een brief aan de gemeenteraad dat zij daar ‘passend’ op zullen reageren. Om uit het bestaande geschil te komen werd, op basis van de overeenkomst, een procedure met een adviescommissie gestart, die overigens een niet bindend advies geeft.

In kaart

Los daarvan heeft de gemeente opdracht gegeven aan een extern bureau om de juridische, financiële en organisatorische gevolgen van de breuk met Aalsmeer in kaart te brengen. Volgens de buurgemeente is er nog ruim een jaar om uit de bestaande zogenoemde ‘centrumregeling’ te stappen en tot een nieuwe manier van samenwerken te komen. Het voornaamste doel van haar is de inwoners van duurzame en goede dienstverlening te voorzien. Het betekent dat na de ontvlechting men een aantal taken samen kan vervullen. De inventarisatie daarvan denkt men in het voorjaar rond te hebben. Gezamenlijk moet men dat onderzoeken, vindt Aalsmeer. Een rapport daarvan komt in de twee gemeenteraden, stellen B&W van Aalsmeer voor.

 

 

 

 

 

 

 

22 REACTIES

  1. En maar de zwarte piet uitdelen naar Aalsmeer vanuit de Amstelveense gemeenteraad. Totale arrogantie vanuit met name D66 Amstelveen en VVD Amstelveen (Aalsmeer zal straks niet meer bestaan, mini-brexit, Aalsminder en dat soort dingen), om het eigen falen te maskeren. Krijgen ze nu dus de deksel op hun neus.

    Er is gewoon al heel lang wat mis met ICT in Amstelveen, maar daarover spreken de partijen nu even niet omdat ze vinden dat Aalsmeer ervoor mag opdraaien….

  2. De ICT in Amstelveen is naar mijn idee ook de ICT van Aalsmeer. Of het nu onderhoud of nieuwe ICT betreft. Hoe onlogisch is het dan als je daar aan meebetaalt?

    Het alternatief is dat Aalsmeer volledig zelf mag opdraaien voor haar eigen ICT, waarbij het dan helemaal de vraag is of Aalsmeer dan beter -lees: goedkoper- af is..

    • Pardon indertijd heeft Aalsmeer de gemeente op de vingers getikt dat de Ict niet klopte. Pas toen werden ze hier aan de Poel eens wakker. Geen wonder dat Aalsmeer geen zin heeft om voor 100% mee te betalen aan de voor de hier begane blunders.

      • Jij wil beweren dat Aalsmeer tot nu toe gewoon jaarlijks een som geld betaalt en de controle over de ICT verder aan Amstelveen laat of dat ze er niets over te zeggen hebben? Kan me niet voorstellen dat de Aalsmeerse gemeenteraad daar destijds mee akkoord is gegaan.

        Anders gezegd, tikken ze dan eigenlijk niet ook een beetje op hun eigen vingers? Gesteld dat jouw bewering klopt overigens, dus zie daar graag de onderbouwing van tegemoet.

        • Als je samen gaat werken, wil je toch dat eerst alle lijken uit de diverse kasten worden geruimd. En Aalsmeer heeft Amstelveen er op gewezen dat het bij hun niet klopte. Klaar!!!!!

          • Merkwaardige onderbouwing. Of liever gezegd, je roept maar wat. Ik hou het in gedachte bij toekomstige discussies zal ik maar zeggen.

  3. Heel verstandig van Aalsmeer om niet te willen verzuipen in deze Poel van wanbeleid en bestuurlijk onvermogen en om dus ook geen geld meer te willen storten in de bodemloze put van de Amstelveense ict.

  4. CeeBee, mensen die ervaring hebben met de omgang met het Amstelveense gemeenteapparaat, kunnen zich voorstellen hoe dat Aalsmeer is vergaan. Zelfs als mensen van die gemeente hebben aangedrongen op meer inzicht in de ict dan is de kans groot dat zij daarbij tegen een muur en dichte deuren zijn aangelopen. De Amstelveense arrogantie, zelfoverschatting en zelfgenoegzaamheid maken een plezierige en vruchtbare samenwerking onmogelijk.

  5. Hoeft ook niet, CeeBee, want met onderbouwing kan je ook niks. In onze vorige woordenwisseling noemde je het ook een aanname dat ICT het breekpunt zou worden. Het probleem ligt echter nog dieper dan dat symptoom, namelijk bij de Amstelveense bestuurscultuur. Neem dat maar van mij aan.

  6. Ik vrees dat de hr CeeBee zich nu schuldig maakt aan enig Amstelveens dedain en hoogmoed, want hij blijft ons allemaal om bewijzen vragen. ( overigens wel terecht) maar komt eveneens niet met bewijzen van zijn gelijk. Nee hij ontkent botweg en zet de hr. Visser weg als een domme leugenaar.
    😂 Ik zal dat in gedachten houden bij toekomstige discussies, zal ik maar zeggen! 😂😂😂😂 Toe nou CeeBee!!!!!

    • ‘en zet de hr. Visser weg als een domme leugenaar’

      Tjonge, jij hebt het verdraaien van andermans mening of vraag wel tot kunst verheven hè? Goedkope kunst dan wel.

      Maar om even inhoudelijk op je gezwets in te gaan. Met enige regelmaat verwijs ik naar commissie- en/of raadsvergaderingen die ik af en toe ook bij woon. Ook verwijs ik soms naar vergaderstukken van diezelfde vergaderingen of vermeld ik links waarmee ik mijn stellingen onderbouw. Ook persberichten zijn een welkome bron van informatie waar ik wel eens naar verwijs.

      Jij daarentegen komt met helemaal niets! En ook nooit. Je schiet uit de heup en hoopt dat je dan wel ‘eens een keer’ gelijk krijgt, maar als je dan een keer doorvraagt sta je gelijk met je mond vol tanden. Nog afgezien van alle jij-bakken die je met enige regelmaat produceert, die ik gemakshalve maar even negeer anders blijf ik bezig. Besluiten met ’toe nou Ceebee’ met een hoop aanhalingstekens erachter (ook zo’n gewoonte van je, waarmee je kennelijk hoopt een stelling kracht bij te zetten) toon je helemaal je totale onvermogen aan.

      Het spijt dat ik even uitvaar tegen je, maar met mij een bewering in de mond leggen die ik niet gedaan heb ga je over een grens en ook ben ik wel een beetje klaar met dat gratuite geleuter van je.

  7. CeeBee, op 25 september schreef je: “Er staat nergens in hun persbericht dat ze niet willen bijdragen in ICT-investeringen. Dus of je zuigt alles uit je duim of je weet meer.”

    Het stond gewoon in JB’s artikel. Je schreef dat jij tenminste je huiswerk deed.

    • Heb ik daarmee beweerd dat het een aanname was dat het geen breekpunt zou worden? Ik zie het verband niet zo in alle eerlijkheid.

      Verder ja, ik doe mijn huiswerk en vermeld de feiten. En als ik een mening heb of een vraag stel, dan zeg ik ook altijd dat het een mening is of dat ik een vraag stel. Maar kennelijk willen anderen hier graag gaten schieten in mij betogen. Vind ik overigens prima hoor, maar kom me niet aan met allerlei slagen in de lucht, vrijblijvende beweringen, aannames, schieten met hagel en wat dies meer zij. Dan reageer ik fel zoals je hierboven overigens ook kunt lezen.

      Overigens, dat uitgerekend jij in die discussie naar JB’s artikel verwees vond en vind ik wel ironisch.

  8. Johan Bos is een waardevolle stadskroniekschrijver die bovendien waardering verdient voor het onderhouden van het enige openbare forum voor lokaal politiek debat.

    Amstelveens Nieuwsblad (Dichtbij) is daarmee gestopt en de halfhartige poging van het gemeentebestuur met het ‘participatieplatform’ Denkmee. Amstelveen is gedoemd jammerlijk te mislukken. Het lijkt nergens op.

    Dat ik het soms oneens ben met JB betekent niet dat ik het overal mee oneens ben.

    Kritiek en discussie vormen de motor en de brandstof van democratie. In Amstelveen levert het echter voornamelijk geschimp op en daar doe jij graag aan mee.

  9. Opvallend dat alle andere Amstelveense media geen aandacht besteed aan het einde van de samenwerking die Aalsmeer heeft ingezet. De gesubsidieerde zonder licentie en dus illegaal opererende omroep RTV Amstelveen, geen woord. Amstelveens Nieuwsblad, geen woord. AmstelveenZ (VVD Amstelveen), geen woord. En dit is best ingrijpend en belangrijke materie die impact heeft en veelzeggend is hoe Amstelveen en B&W omgaan met zaken.

    Een best duidelijke unaniem aanvaarde en unaniem ingediende motie van de gemeenteraad van Aalsmeer

    De unaniem aangenomen en unaniem ingediende motie (best ernstig richting Amstelveen!)
    https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=aalsmeer&id=815d081b-5418-4472-992f-680c8f845125

    De vergadering is terug te vinden op https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/aalsmeer/779a83d9-1787-4bc2-ba5a-711e5576a9f3

    Kern van de boodschap van Aalsmeer werd door het CDA Aalsmeer gelijk al neergelgd:
    Er is geen sturing en geen grip op de organisatie en er zijn oplopende kosten die steeds als voldongen feiten worden gepresenteerd, kosten lopen op in de loop der jaren van 10 miljoen naar 20 miljoen euro.
    Ze willen niet langer voortmodderen, het is geen optie te blijven doormodderen. Ze geven de nadruk dat Aalsmeer een zelfstandige gemeente blijft.

    Het Aalsmeerse medium De Nieuwe Meerbode schreef er dit stuk over: Dag Amstelveen
    https://www.meerbode.nl/samenwerking-beeindigd-dag-amstelveen/

  10. Laat ik mij maar buiten bovenstaand zinloze gekijf houden …….

    In ieder geval lijkt hiermee ook de vorming van een gemeente Amstelland definitief ten grave gedragen.
    Dit wil niet zeggen dat Amstelveen op korte termijn moet samensmelten met Amsterdam. Het linkse bestuur in Amsterdam is volledig de grip kwijt en dus volstrekt geen aantrekkelijke fusie partner. Onbetrouwbaar, slap en zonder elke vorm van realiteitszin.
    Kortom laat Amstelveen gewoon nog even zichzelf blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.