De nieuwe behuizing van Groengebied Amstelland om het tot kantoor omgebouwde woonhuis op speelboerderij Elsenhove is het eerste volledig gasloze pand van de gemeente. Dat zei wethouder Floor Gordon (rechts op foto) die, voorafgaande aan een vergadering van het Groengebied, donderdag de sleutel ervan symbolisch overhandigde aan beheerder Henk Meuleman en voorzitter Joyce Langenacker.

Als dertig jaar lang huurder van buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk-Noord vertrokken het Groengebied daar eerder dit jaar. MKB Fonds Beheer BV sloot er inmiddels een langlopend huurcontract voor meer ruimten dan de vorige gebruiker. Ook daar was Henk Meuleman de beheerder. Van de nieuwe behuizing uit organiseert Groengebied Amstelland het beheer, onderhoud en toezicht in recreatiegebieden tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal.

“Dit is een mooie dag”, vond Gordon. Zij heette het Groengebied welkom en meldde dat Elsenhove dankzij ingrijpende werkzaamheden van energielabel G, het laagste, naar het hoogste label A is opgeklommen. Er is gevel-, dak- en vloerisolatie gekomen. Alsmede een warmtepomp.

Tekort

De verhuizing naar Elsenhove betekent ook een financieel lagere belasting wegens kantoorkosten voor het Groengebied. Betekent het dat de gemeente nu een lagere bijdrage moet leveren? Nee, zei Gordon. “Maar wij hebben wel geholpen een bestaand tekort hiermee wel te werken.”

Tussen de mensen

“Wij zijn blij dat we hoer mogen zitten en gebruik kunnen maken van deze boerderij en meer tussen de mensen en de kinderen zitten”, zei Langenacker van het Groengebied. Die opvatting deelde Meuleman met haar.  Volgens hem is streeft ook het Groengebied, net aks de gemeente, naar duurzaamheid. Overigens is het huurcontract wel gesloten met de gemeente, maar het kantoor en de vergaderruimte nog niet volledig ingericht. Het wachten is op enkele – ook duurzame – interieurstukken.

“Welkom in Amstelveen”, stond er op een de sleutel begeleidend bord. Dat was niet helemaal correct, want ook West-Amstel ligt binnen de gemeentegrenzen. Maar die buitenplaats is in particuliere handen en het is wel voor het eerst dat de gemeente als verhuurder optreedt.

Sinds 2013 liggen op het dak van de boerderij Elsenhove zonnepanelen. Via een infobord op het erf kunnen bezoekers zien hoeveel energie de 56 zonnepanelen opleveren. De opbrengst is genoeg om circa acht tussenwoningen van elektriciteit te voorzien. De gemeente zegt te hopen haar inwoners te inspireren tot het zelf aanbrengen van duurzame aanpassingen in en rondom hun huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.