Sinds het raadhuis aan De Poel werd geopend, bleef de locatie van de perstribune onveranderd. Al is die wel elektronisch onttakeld. Men vindt er bijvoorbeeld geen stopcontacten meer, zoals voorheen, voor radioreporters, opdat die regelrecht via de geluidsinstallatie van de raad de debatten van de raadsleden op kunnen nemen. Voortuitgang van communicatie zorgde voor de vermindering daarvan.

Ik herinner mij nog de Nagra-bandrecorder die ik voor Radio Stad (inmiddels uitgegroeid tot RTV Noord-Holland) in plugde om dat te doen, om de verslaggeving aan te kleden.

Nu moeten de journalisten hun tribune verlaten, want die wordt ingenomen door wethouders, met achter hen een legertje ambtenaren. Lang geleden maakten die wethouders nog deel uit van de gemeenteraad, maar daar kwam het duale stelsel voor in de plaats. Het college van B&W werd een apart regerend college, dat door de volksvertegenwoordiging theoretisch wordt gecontroleerd. Door de raad dus. De wethouders kwamen, toen ook de raad nog werd uitgebreid, achter de voorzitter van dat orgaan, de burgemeester dus, te zitten op een plek die eerst de ambtenaren toebehoorde. Die zaten nu achter hun bazen, zogezegd.

Weerwoord

Maar alles moet onder aandrang van de waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn anders. Hij heeft moeite met wethouders achter zich en wil die – naar rechts kijkend – kunnen zien. Vooral nu zowel raadsleden als de wethouders zich min of meer tegen een andere vernieuwing die hij wilde doorvoeren hebben gekeerd. Hij wilde eigenlijk geen debat meer tussen raad en wethouders, want dat moet in de raadscommissies plaats vinden, vond hij. En in de vroedschap niet nog eens worden herhaald. Zodat wethouders eigenlijk naar huis konden na de rondvraag aan hen, een van de eerste agendapunten. Wethouder Ellermeijer probeerde onlangs nog enig weerwoord op een geluid van een raadslid, maar werd prompt door Eenhoorn afgehamerd. Dat het zo niet altijd meer kan, is kennelijk nu achter gesloten deuren door de fractievoorzitters met de burgemeester besproken.

Stoelen

En daar kwam ook de totale verandering van de inrichting van de raadszaal uitrollen. Die kost € 118.000, maar dan heb je ook wat. Onder meer komen er compleet nieuwe stoelen voor de raadsleden, want – hoewel er niets is te merken aan de exemplaren die er nu staan – enkele volksvertegenwoordigers vonden dat die oude zetels aan vervanging toe zijn. Of de nieuwe bevallen is de vraag, maar geen nood: Zo niet dan worden zijn doorgeschoven naar de ambtelijke organisatie en komen er weer nieuwe.

De pers verhuist naar de plek waar al heel lang de wethouders nu zitten. Die krijg daarmee natuurlijk niet beschikking over microfoons, want die gaan met de wethouders mee en de pers – toch uitgekleed door gebrek aan audio-aansluitingen – krijgt er waarschijnlijk niets bij. Zeker geen microfoons. Misschien ook wel symptomatisch….

2 REACTIES

  1. Mag ik nu concluderen dat de coalitie en hun wethouders nu helemaal geen spontaan in het openbaar weerwoord kunnen krijgen van de oppositie of heb ik het verkeerd begrepen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.