Door: Marjolein Vos

Huurrecht, burengeschillen en andere juridische problemen. Soms zie je zelf door de bomen het bos niet meer en dan is het fijn als iemand je kan helpen. De juridisch geschoolde vrijwilligers, die op de eerste en de derde dinsdag van de maand vanaf 19.30 tot 21.00 uur klaar staan, zien van alles voorbij komen. Tijdens het juridisch inloopspreekuur in de Meent lossen zij geen problemen op, maar ze proberen mensen wel altijd op weg te helpen met tips en adviezen. Maar soms is verwijzing voor echte juridische bijstand naar een advocaat nodig.

Het aantal bezoekers op de avonden is wisselend. De ene keer komen er vier mensen, de andere keer is er niemand, maar de sfeer is meestal goed. ,,De cliënt krijgt immers een antwoord, maar soms zijn mensen teleurgesteld omdat ze hopen dat we een panklare oplossing geven. Dat kan eigenlijk nooit”, vertelt Hetty van den Berg, één van de vrijwilligers. ,,We zijn vaak een doorgeefluik maar helpen mensen ook regelmatig op weg om zelf een brief te schrijven of actie te ondernemen. Of we adviseren om een advocaat in te schakelen of naar bijvoorbeeld een notaris te gaan of naar een andere professional. Ook verwijzen wij soms bezoekers naar een sociaal spreekuur of naar de gemeente.” De kennis om de inwoners van Amstelveen te helpen, halen de vrijwilligers vooral uit hun hoofd, maar ook uit hun jarenlange ervaring en goed en praktisch nadenken.

Vrijwilligers 
Om iedereen nog beter te kunnen helpen, is het team van vrijwilligers op zoek naar versterking. ,,De afgelopen jaren is het steeds moeilijker juridisch geschoolde vrijwilligers te krijgen die zich uit eigen beweging bij ons aanmelden.” Het team is op zoek naar juristen of hbo’ers met een juridische opleiding die mee willen draaien tijdens het spreekuur. ,,De ideale vrijwilligers voor in ons team zijn praktisch ingesteld en denken breed mee met de bezoeker. Verder hebben ze plezier in het helpen van mensen die soms gebukt gaan onder slapeloze nachten, omdat ze bijvoorbeeld een brief van een deurwaarder hebben gekregen en niet weten wat ze ermee moeten. Voor deze taak is het dus belangrijk dat je mensen gerust kunt stellen. Verder ben je in staat lastige juridische vraagstukken in stukken te hakken en begrijpelijk te kunnen uitleggen. Daarnaast moet je geduld hebben en kunnen overzien dat mensen soms meer komen om hun verhaal te kunnen doen en net dat zetje nodig hebben van ons om weer zelf aan de slag te gaan.”

Wie onderdeel wil worden van dit betrokken clubje juristen dat hun kennis wil gebruiken om mensen op een doodlopend spoor te helpen, kunnen zich melden bij Irene Apperloo. Dat kan in de avonduren tussen 19.00 en 22.00 via 020-6152437.

1 REACTIE

  1. Kan er hier niet een kleine onkostenvergoeding tegenover staan, omdat tegenwoordig steeds meer mensen vastlopen in de toenemende juridische en administratieve rompslomp die de maatschappij van tegenwoordig met zich mee brengt, zeker voor laaggeletterden. En voorkomt vaak veel ellende en zelfs onkosten voor de maatschappij . De gemeente denkt alles met vrijwilligers op te lossen maar helaas heb je ook wel eens profies nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.