Drie jaar geleden trok de gemeente ten strijde tegen de verloedering van het pand aan de Amsterdamseweg, maar nu wil zij de voormalige Kwik Fit-garage op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. De keten is inmiddels aan de Bouwerij gevestigd.  Maar het pand aan de Amsterdamseweg 484-488 moet in elk geval behouden blijven, vindt de door schade en schande wijs geworden Vereniging Historisch Amstelveen (VHA). Die maakte al decennialang mee dat in de stad de slopershamer welig tierde, waar het historisch erfgoed betrof.

De VHA de gemeente gevraagd het naar haar mening cultuur- en architectuurhistorisch waardevolle pand te redden.  En zij vindt in wethouder Herbert Raat een medestander. Die is al jaren bezig met behouden wat er nog te behouden valt op het gebied van de historie van de stad.

Motie

Gebouwen die daarvoor belangrijk zijn kan zij aanmerken als gemeentelijk monument om die te behouden en beschermen. In en motie die de gemeenteraad in februari aannam wordt bewoners gevraagd verborgen ‘parels’ te melden bij het sinds eind juni opgerichte meldpunt Monumenten. Sindsdien is de voormalige garage tweemaal aangedragen als potentieel gemeentelijk monument door Amstelveners. Daarnaast heeft de Vereniging Historisch Amstelveen het gemeentebestuur per brief verzocht maatregelen te nemen om het pand duurzaam te behouden.

Art Deco

Het is een bekend en markant historisch pand met kenmerken van de Amsterdamse School en Art Deco-invloeden. Het heeft een unieke en opvallende vormgeving met veel glas-in-loodramen. Het is in 1928 gebouwd als garage Zenith en een ontwerp van de gebroeders Esther.

Wereldoorlog

De garage is in de oorlogsjaren geannexeerd door de Duitsers om als onderhoudsbasis te dienen voor auto’s en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep hier een aanslag, waarbij enkele personenauto’s, een autobus, een vrachtwagen en zeven motoren onklaar werden gemaakt.

Uniek

Het ontwerp kenmerkt zich door de Amsterdamse Schoolstijl die in de eerste decennia van de twintigste eeuw zeer populair was, zegt wethouder Raat van Welstand en Monumenten. Volgens hem blijkt dat uit de symmetrie, het traditionele materiaalgebruik zoals de met pannen gedekte en geknikte piramidevormige kap, de fraai vormgegeven details en opvallende kleuren. “Volgens de Vereniging Historisch Amstelveen is het uniek dat een garage uit deze periode nog zo gaaf is.”

Lokale historie

Ook wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening zegt veel waarde te hechten aan het behoud van monumenten voor Amstelveen. “Als college geven wij monumenten een nadrukkelijke plek bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Het is belangrijk dat de lokale historie van Amstelveen niet verloren gaat.”

Eigenaar Gebrs. Eshuis, van wie Kwik Fit het pand huurde, kan tegen de aanwijzing door de gemeente tot gemeentelijk monument een klacht indienen. Tot aan het definitieve besluit van de gemeente mag het pand niet gesloopt worden.

In strijd met welstand

De verhuurder sprak, nadat Raat dat met hem had gedaan, destijds op zijn beurt met de huurder over opknappen van de rommelige staat waarin het gebouw zich bevond. Dat leverde niets op en omwonenden begonnen ook bij de gemeente te klagen. In een schrijven aan de verhuurder werd aangevoerd dat het pand ‘in ernstige strijd met redelijke eisen van welstand’ verkeerde. Bij de maatregelen die werden geëist hoorde ook het beter inpassen van de reclamevoering ‘bij de karaktervolle architectuur van het pand”, zei Raat.

Die liet in een brief aan Kwik Fit weten dat de afspraken over het onderhoud van een pand in de stijl van de Amsterdamse School aan een drukke verkeersader door Amstelveen niet waren nagekomen.

Onderhoudswerk

Om huurder en verhuurder tot een gezamenlijke aanpak te bewegen was er overleg, in aanwezigheid van Raat, met de gebroeders Eshuis en de financieel manager Paul Traas van Kwik Fit. “Om ons onbekende redenen geeft Kwik Fit geen invulling aan deze gemaakte afspraak”,  schreef de wethouder later aan de gemeenteraad. “Daarentegen hebben de gebroeders Eshuis zich wel aan hun woord gehouden door onderhoudswerk te laten uitvoeren.”

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.