Vier dagen tevoren, op een zondag, meldde netwerkbeheerder Liander per brief aan de bewoners dat de stroom op 23 augustus in de Operabuurt uitvalt. Wie een vervangende noodstroomvoorziening nodig heeft, bijvoorbeeld voor medische apparatuur als een nierdialyse, moet daar zelf maar voor zorgen en de kosten ervan dragen.

Alles valt uit tussen 09.00 en 11.00 uur, schrijft Liander. De onderbreking is noodzakelijk volgens het bedrijf in verband net werkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk. “Helaas kunnen wij niet een exact tijdstip geven waarop de stroom wordt uitgeschakeld en hoe lang het duurt”, laat het bedrijf weten. “Uiteraard doen wij er alles aan om de onderbreking zo kort mogelijk te laten duren.”

Fotograferen

De buurt in de omgeving van Bankrashof wordt ook door verhoogde parkeerdruk en daarmee samenhangende sloop van de bekende kantoortoren, die wordt vervangen door een woontoren van 70 meter hoog. Omwonenden kregen het advies van onder meer de Verenigingen van Eigenaren (VVE) van beide flats in de Bankrashof muren te fotograferen et cetera, om later sterker re staan in procedures over door de sloop- en bouwwerkzaamheden ontstane schade.

Meten

De monteurs van Liander gaan eerst metingen uitvoeren om vast te stellen waar moet worden gewerkt; de stroom wordt daarna uitgeschakeld om dat veilig te doen. Eén of meer kabels worden vervangen.

Overigens kan het voorkomen dat de werkzaamheden, door spoed elders, worden opgeschort en Liander zegt daarover de omwonenden niet altijd te kunnen informeren. Er komt voorafgaand aan een nieuwe planning weer een brief. Het bedrijf adviseert voorafgaande aan de werkzaamheden apparaten uit te zetten of de stroom in de meterkast uit te schakelen, om schade te voorkomen als de spanning weer wordt ingeschakeld.

Hulppost

Koeling en diepvriezers moeten zo veel mogelijk dicht blijven tijdens de stroomonderbreking om de kou langer binnen te houden.  Telefoon, internet en CV-ketels werken niet, evenals alarminstallaties. Over medische apparaten geeft Liander het advies te informeren naar alternatieven en die af te stemmen met een medische hulppost. Stadsverwarming werk niet, evenmin als centrale voorzieningen in gebouwen, zoals liften, automatische (garage) deuren en hydroforen voor waterleidingdruk.

Alleen als er schade is aan meer dan één apparaten, die wel zijn uitgeschakeld, kan men bij Liander terecht voor schadevergoeding. Die kan met opgaven bij www.Liander.nl/schade. De aansprakelijkheid van het bedrijf blijft overigens beperkt tot € 3500. “Bij geplande werkzaamheden geldt geen wettelijke compensatie, zoals bij langdurige stroomstoringen”, meldt Liander.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.