Volgens de gemeente krijgt de snorfietser die donderdagavond een kind aanreed op het Stadsplein een forse boete. Maar het is volgens omwonenden een typisch geval van de put die min of meer wordt gedempt als het kalf is verdronken.

Jaren geleden kwam het al tot een juridische procedure tegen de gemeente, omdat wethouder Herbert Raat te weinig zou handhaven, wat betreft het rijden met (snor)fietsen en scooters op het plein. Dat mag niet, maar velen storen zich daar kennelijk niet aan. Volgens sommigen blijkt dat uit de hoeveelheid geparkeerde fietsen en scooters bij de gebouwen rond het plein.

Boetes

Overigens kreeg de bewoner van het Stadsplein die klaagde bij de nationale Ombudsman dat er totaal niet overeenkomstig de verboden werd gehandhaafd ongelijk, want de gemeente kwam met een lawine van boetes. Maar volgens de betrokkene hadden die betrekking op andere overtredingen in het Stadshart dan het ongeoorloofd fietsen en op scooters rijden.  Intussen is moeilijk te bewijzen dat de geparkeerde scooters en fietsen bij onder meer de bibliotheek daar zijn gekomen terwijl over het plein werd gefietst en die er niet zijn gekomen terwijl de eigenaren er naast liepen. Handhavers moeten de fietsers en  scooterrijders dus op heterdaad betrappen. Het aangereden meisje kon na een behandeling naar huis, begeleid door haar moeder. Volgens de gemeente is tegen de bestuurder van de snorfiets een proces verbaal opgemaakt. Foto: R. van Waning

 

12 REACTIES

 1. Er dreigt in diverse media verwarring te ontstaan of fietsen nu wel of niet is toegestaan op het Stadsplein. Volgens de borden luidt het antwoord ‘ja’, behalve tijdens markten en evenementen.

  Overigens staat op de borden dat scooters, bromfietsen en snorfietsen verboden zijn, wat taaltechnisch volgens mij betekent dat die er überhaupt niet mogen komen. Ongeacht of je ze aan de hand hebt meegenomen of niet. Maar dit terzijde.

 2. Heel juist, CeeBee. De meeste gemeenten gebruiken een verkeersbord waarmee het parkeren van bromfietsen en scooters wordt verboden. Zie: ‘Handhaaf scooterverbod met handhaafbaar verkeersbord’ op https://myalbum.com/lFF0mdD4sQ3R

  De ‘Stadspleinregels’ bij de ingangen tot het Stadshart kunnen niet door de politie worden gehandhaafd. Het niet-handhaven van het scooterverbod in het voetgangersgebied is oneerlijk tegenover voetgangers en spelende kinderen en ook tegenover scooterrijders die zich er wél aan houden. Er is geen sprake van gedogen, omdat er nooit een gedoogbesluit is genomen.

  • Ik heb je album zo eens bekeken, waarin inderdaad foto’s staan van overtredingen, maar er staat totaal geen frequentie bij , want ik vind het plein bijna altijd tamelijk schoon en je hebt ook duidelijk gezichten en nummerborden van scooters gefotografeerd waarbij ik me afvraag of dat geen schending van het privacyrecht is om dat on line te zetten.

  • Sue me.

   Jullie verzinnen werkelijk van alles om scooters naar hartenlust in het Stadshart te laten rijden en parkeren terwijl het toch echt een voetgangersgebied is en terwijl die dingen gevaarlijk en hinderlijk zijn en de lucht vervuilen met hun stinkende en giftige uitlaatgassen.

 3. Itt wat Johan Bos schrijft, heeft de gemeente nooit een ‘lawine van boetes’ aan scooterrijders op het Stadsplein uitgedeeld. Johans misvatting is gebaseerd op een leugenachtige verklaring van b&w tegenover de Nationale Ombudsman waarin zij beweerden: “Er wordt wel degelijk gehandhaafd. In 2011 zijn er door politie en gemeente meer dan 200 bekeuringen uitgeschreven in het Stadshart mbt de door u [RvW] geconstateerde overtredingen.”

  Dit was een leugen, want de bekeuringen betroffen voornamelijk allerlei andere overtredingen, zoals wildplassen en ‘het zich zonder redelijk doel ophouden in gemeenschappelijke ruimte van een flat’.

 4. Redelijkerwijs lijkt me dat scooterverbod moeilijk te handhaven, wil men het plein per scooter bereiken. Niemand wil met de scooter aan de hand 500 m lopen. En direct buiten het plein zijn er wel erg weinig parkeerplaatsen waar men zijn scooter veilig kan parkeren. Misschien moet men via belijningen gaan kijken waar men wel met een scooter met een beperkte snelheid mag rijden, zoals op sommige plaatsen in de Amsterdamse Poort? Geen optimale oplossing , maar toch.

  Ik vraag mij trouwens af, wat de bron is van app over het uitschrijven van al die overtredingen en wat mij aan hem stoort dat hij enkel praat over handhaven in zijn directe omgeving, maar niet over handhaving in andere wijken in Amstelveen waar ook wel sprake is van overlast of zelfs constante zeer gevaarlijke situaties zoals bij de Keizer Karelweg van der Hooplaan.

 5. Andere gemeenten hebben geen probleem met het weren van scooters uit voetgangersgebieden. Zij maken gebruik van het handhaafbare verkeersbord E3: Verboden om scooters en fietsen te parkeren, met een onderbord dat bijvoorbeeld het parkeren van fietsen in fietsrekken toestaat.

  Wethouder Raat (VVD) voert een dubbelzinnig beleid: Hij hangt heel flink verbodsborden op maar hij handhaaft die bewust niet. Waarschijnlijk hoopt hij met beide te scoren bij verschillende groepen.

  @Frank, ik schrijf bij voorkeur over dingen waar ik verstand van heb. Tbv mijn klacht bij de Nationale Ombudsman heb ik allerlei dingen opgezocht en opgevraagd. Mijn klacht werd afgewezen omdat de gemeenteraad als hoogste orgaan instemt met de gebrekkige handhaving door b&w. Wethouder Raat werd wel berispt omdat hij mij vanwege mij beleefde verzoek om handhaving publiekelijk had afgebrand in het Amstelveens Nieuwsblad.

  • Maw ergens anders in Amstelveen hoeft nergens gehandhaafd worden , alles ter wille van het Stadshart. Is het wel eens tot je doorgedrongen, dat er maar een beperkte capaciteit is, die overal een beetje eerlijk verdeeld ingezet kan worden.

 6. Nonsens, Frank. Moet ik schrijven over de situatie in andere wijken terwijl ik daar niets van weet? Dat kunnen de bewoners toch zelf doen? Reageer gewoon inhoudelijk of houd je mond als je niets te melden hebt.

  Als de gemeente niet kan of wil handhaven, dan moet zij niet overal verbodsborden (scooters, roken, alcohol) ophangen maar gewoon lekker de boel de boel laten en het recht van de sterksten en brutaalsten laten gelden. Dan is er ook geen wethouder Handhaving nodig zodat die nog meer van zijn kostbare tijd aan twijfelachtige monumenten en zelfreclame kan besteden.

  Op het parkeerterrein aan de Galerij is onze auto opengebroken. Het contactslot is vernield. Bij het naar de bergingswagen duwen scheurde mijn achillespees. Nu zit ik de komende zes weken met mijn gipsbeen in een rolstoel en kunnen de rest van deze zomer niet meer op pad. De autodieven lopen ondertussen vrij rond. Het is vervelend dat de politie op zo’n moment zelfs niet even komt kijken. Aangifte via het internet is alleen voor de verzekering, niet voor meer veiligheid.

  • “ Als de gemeente overal verbodsborden ophangt en niet wil of kan handhaven, kunnen ze beter de boel de boel laten” . Dat is nou onzin. Ze hebben dat gedaan, maar ze kunnen niet de hele dag mensen daar zetten, maar als ze er zijn en ze hebben tijd, kan er nu wel in worden gegrepen, enkel dat is naar jouw smaak niet genoeg gebeurd. In mijn buurt zijn er ook plaatsen waar de oudere jeugd vaak genoeg een pretraket opsteekt , alcohol gebruikt of luidruchtig rondhangt en daar wordt ook op gecontroleerd , alleen niet constant. Kan ook niet. Ik kan ook zo in Amstelveen andere wijken aanwijzen waarvoor hetzelfde geldt. En wat dacht jij van hondenpoep. Ik woon in een hoekappartement . Laatst eens geteld, er lagen er wel 10 tot zelfs op drempel. Ook klacht ingediend bij de gemeente samen met alle mensen van mijn galerij. Maar of men dat verbod kan handhaven?
   Ze proberen het . Ik geef daar Raat heus niet de schuld van , ik denk eerder dat de ware schuldigen zich in Den Haag bevinden.

   Ik ben het wel met je eens dat de politie ook steeds meer op een afstand komt te staan met al die digitale toestanden. Toen ik een poos geleden bij een zwaar verkeersongeluk mijn heup brak, kon er zelfs niet iemand telefonisch proces verbaal opnemen, terwijl men het van de tegenpartij wel had. Ja van mij kon dat niet, gaat moeilijk als je voor Pampus op de weg ligt. Naderhand Ze zeiden ze “ Komt u maar naar bureau Bijlmer toe” , terwijl ik thuis alleen in een rolstoel zat . Toppunt van knuppeligheid. Is gelukkig nog redelijk goed afgelopen , anders had het me minimaal €5000,— gekost.
   Voor de rest succes met je gipsen pootje en de eventuele revalidatie. En wees reel : Van die daders hoor je nooit meer wat, al worden ze bij toeval gepakt na inbraak nr. Zoveel.

   • Dank voor je goede wensen.

    Als iedereen schrijft over verbeterpunten in zijn/haar eigen buurt, ontstaat een totaalbeeld dat niet genegeerd kan worden door politiek, bestuur en ambtenaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.