Wil Roode (foto), die zich als burgerraadslid uit de politiek teruggetrokken heeft (nadat zij eerst de SP diende), en dr. Ellen Steijvers vinden dat de kosten van blokverwarming de pan uit rijzen en tot schrijnende van Amstelveners leiden.

Die staan soms voor duizenden euro’s in de schuld, hoewel het allemaal met een paar honderd ervan begon, zeggen zij in een oproep aan allen die blokverwarming hebben bij de corporatie Eigen bezwaar bezwaar te maken en daarvan een kopie te zenden naar info@amstelveen.nl .

Slecht slapen

De gevolgen zijn volgens de twee actievoersters niet te overzien. “Mensen hebben zorgen, slapen slecht, gaan ruzie maken, voelen zich machteloos, verliezen hun vertrouwen in de overheid, worden boos en raken teleurgesteld. En degenen aan de bel trekken bij hulpdiensten, krijgen ook ‘nee’ op hun bezwaar, want er zijn nog geen nieuwe regelingen bekend”, zeggen ze. Volgens Wil Roode voelen de burgers zich totaal niet gehoord. Ook bij de FNV, sector uitkeringsgerechtigden, kwamen berichten binnen van Amstelveners die in de problemen komen, vertelt Wil Roode. “Ik heb namens een dame die ook in financiële problemen is gekomen door de enorme kosten voor de blokverwarming bezwaar aangetekend in een e-mail naar Eigen Haard. Tot mijn verbazing werd het bezwaar toegekend. Deze dame hoeft de extra kosten voor februari niet te betalen. Ik wist niet dat ik het zo eenvoudig was. Ik was blij voor deze mevrouw maar tegelijkertijd roept het bij mij geen vertrouwen op waarom Eigen Haard dit niet open en transparant communiceert.”

Geen initiatief

Volgens dr. Ellen Steijvers – onderzoeker en adviseur op het gebied van governance, cultuur en gedrag – valt het in deze situatie op dat Eigen Haard en de gemeente niet zelf het initiatief nemen tot handelen. Als zij wel initiatief daartoe namen, zouden ze de mensen met blokverwarming proactief een brief kunnen sturen, vindt Steijvers. “Of nog pro-actiever: ze zouden het ook al kunnen verrekenen bij de aankomende rekening. Hierdoor zouden veel problemen bij mensen thuis voorkomen kunnen worden. En zeker niet laten afhangen van een bezwaarschrift.” Dat de partijen het publicitair laten afweten, kan volgens haar met onbewustheid hebben te maken (‘men ziet het eigen gedrag niet’) of bewust gedrag zijn (men denkt aan de portemonnee van de instantie en / of de eigen resultaten). “Feit blijft dat het geen integer gedrag is wanneer het gevolg is dat instanties letterlijk en figuurlijk mensen in de kou laten staan,” zegt ze.

Bezwaar

Roode en Steijvers geven burgers met blokverwarming het advies niet alleen bezwaar te maken bij Eigen Haard en de gemeente, maar ook de volgende tekst toe te voegen: “Hierbij maak ik bezwaar tegen de enorme kosten van mijn blokverwarming vanaf januari tot en….Dit gaat om een bedrag van (bedrag invullen) per maand. Ik doe hierbij de klemmende oproep aan uw organisatie om dit voor nu en in de toekomst te herstellen, zodat ik niet in de financiële problemen kom. Alvast dank!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.