De VVD wil een zogeheten Landmark in Amstelveen, iets waardoor de stad bekend wordt. Dat past in de citymarketing. Fractievoorzitter Kees Noomen diende woensdag een motie in bij zijn algemene beschouwing over de Perspectiefnota, waar het (financiële) beleid van B&W staat.

In een Landmark kan nu worden geïnvesteerd, vond hij. Er moet volgens hem een prijsvraag komen onder architecten en kunstenaars om iets te bedenken waarmee Amstelveen onderscheidend in kan zijn.

Rijk

Noomen was het niet eens met Ruud Kootker van de bbA dat het geld daarvoor alleen komt door de verkoop van de Eneco-aandelen voor € 60 miljoen en eerder die van Casema. Volgens hem wordt de relatief rijke positie van Amstelveen ook afgedwongen door zuinig te zijn met geld.

Die zuinigheid lijkt juist door Kootker te worden bestreden. Overigens vond Noomen dat zijn fractie in de loop der jaren tal van goede ideeën heeft gelanceerd, waarvan er bedroevend weinig zijn gerealiseerd. Maar ja, zo werkt dat in de politiek, zei hij. “Een ballontje oplaten is makkelijk, maar de uitvoering is een ander verhaal.”

Lage lasten

Maar met de VVD als grootste fractie is wel een kerngezonde groene gemeente ontstaan met een bovengemiddeld voorzieningenniveau, dat altijd hoog in de lijstjes staat en waar iedereen graag wil wonen, zei Noomen. “En niet onbelangrijk, met lage lasten. Het kan dus gewoon.”

 Woningmarkt

Overigens had hij naar zijn zeggen ook graag gewild dat zijn vier kinderen makkelijk een woning in Amstelveen kunnen krijgen. “Ook ik moet iedere dag aan mijn vrouw uitleggen waarom dat niet zo eenvoudig is. Ik ben daarom ook benieuwd wat al die mensen die nu tegen bepaalde ontwikkelingen zijn, zoals nu het Alleman Kwartier bijvoorbeeld, tegen hun eigen kinderen zeggen.”

Arjan Gerritsen van de VVD zei eerder in een raadscommissie dat men meer moet letten op wat er wordt gebouwd. “En wat ons betreft ligt de focus daarbij op koopwoningen.”

Met de coalitiepartners D66 en PvdA is de laatste jaren volgens hem veel bereikt. Hij wil kennelijk met hen doorgaan na de verkiezingen. “Dat smaakt naar meer”, zei hij. Volgens hem heeft bbA, nu in de oppositie maar voorheen tot de coalitie behorend, nog wel getekend voor het coalitieakkoord.

Bestuurscultuur

De bestuurscultuur in Amstelveen, waarover de laatste tijd onenigheid is ontstaan, is niet die van een klef zooitje, zei hij met een verwijzing naar wijlen raadslid Harry van den Bergh (PvdA), die dat vond. “Maar als het er even wat harder aan toe gaat, zoals recentelijk het geval was, dan hebben we meteen een hei-sessie om het vertrouwen te herstellen. Kenmerkend voor Amstelveen is dat we netjes met elkaar omgaan.”

Volgens Noomen is de gemeenteraad de baas en voeren B&W uit wat een meerderheid van deze raad heeft besloten. “Een raad die bang is voor de bestuurscultuur van een college, onderschat zichzelf en neemt zichzelf niet serieus. Deze raad is altijd in positie, totdat we het vertrouwen in de bestuurder / wethouders opzeggen.”

Solide

Hij vond de begroting solide genoeg. “Het college heeft alle risico’s scherp in beeld en weet welke beren we op de weg kunnen verwachten. De rentestijging is onze grootste zorg en daar moeten we goed op blijven letten. Maar met een temporisering van grote uitgaven of de onbenutte belastingcapaciteit in de OZB, hebben we voldoende opvang om te schakelen, mocht dat nodig zijn. Maar fijn is het te constateren dat dit nu weer niet nodig is, zeker in een tijd van crisis en dat geeft houvast,” zei Noomen.

Jeugdzorg

Overigens constateerde hij dat de gemeenteraad geen grip heeft op jeugdzorg. Maar kinderen kosten nu eenmaal geld, zei hij. “Onze kinderen zijn ons veel waard en de VVD vindt het heel belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in de jongeren. Amstelveen besteedt jaarlijks tientallen miljoenen aan Onderwijshuisvesting en Jeugdhulp. Deze budgetten stijgen flink. Jeugdhulp zelfs met 78% sinds 2018. En met tien procent van de totale gemeentelijke uitgaven is dat een grote zorg en het eind is niet in zicht.”

 Kosten beteugelen

Toch wil de VVD dat de groei in Jeugdzorgkosten beteugeld wordt. “Dan hebben we het uiteraard niet over de ernstige doorlopende zorg. Ook moet de kwaliteit op orde blijven. Maar alleen meer geld vragen aan het Rijk is de weg van de minste weerstand.” Hij daagde wethouder Frank Berkhout (Jeugd en Onderwijs) uit een list te verzinnen. “Hoe kunnen we dit anders doen of beter dan de rest?”, vroeg Noomen.

De VVD maakt zich met D66 al langere tijd ook zorgen over Passend Onderwijs. “Miljoenen liggen opgepot bij zogenaamde Samenwerkingsverbanden. Maar scholen willen vaak niet.” Samen met D66 diende de partij een motie in voor meer passend onderwijs op de reguliere scholen.

5 REACTIES

  1. De opmerking over het ‘kleffe zooitje’ is volgens mij gemaakt door voormalig raadslid Axel Boomgaars, die overigens nu net zo klef zit te wezen als wethouder in Ouderkerk aan de Amstel.

    Verder blijf ik me verbazen over die relatief onbeduidende dingen waar de VVD zich druk over maakt, waarbij in het geval van ‘citymarketing’ andermaal het middel tot doel is verheven en we sinds kort opeens een Landmark moeten hebben (en die we al lang hebben in de vorm van de Annakerk). Citymarketing is geen doel op zich roep ik maar weer eens voor de zoveelste keer. Het is een middel om iets te bereiken. En de vraag is: wat precies?

    Ben benieuwd naar het antwoord.

  2. Elke partij die te lang aan de macht heeft gezeten trekt opportunisten van bedenkelijk allooi aan . Landelijk en lokaal hier is dat nu de VVD. Daarom wordt het eens tijd dat ze eens goed tegenspel krijgt. De enige die daarvoor in aanmerking komt is D66. Maar laat die zich nou lokaal hebben opgesteld als het slaafje van Raat, ondanks de mooie praatjes van Floortje.
    De hr. Boomgaars heeft volkomen gelijk als hij de Amstelveense bestuurs”cultuur” als een kleffe club omschrijft. Ik zou nog daar aan toe willen voegen tot op het incestueuze af.

  3. Bikker,
    Ik ben niet van de VVD maar je kunt dit allemaal niet gratis zeggen! Wees een vent en geef aan wie volgens jou in de lokale VVD opportunisten van bedenkelijk allooi zijn. Namen en rugnummers graag!
    En dat je mannen altijd bij de achternaam noemt en mevrouw Gordon bij haar voornaam wijst erop dat de emancipatie aan jou voorbij is gegaan. Ook al ben je tachtig dan nog kun je leren! Begin daar nu mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.