Bij monde van fractievoorzitter Bert de Pijper sprak de ChristenUnie zich woensdag uit voor kwetsbare ondernemers en andere Amstelveners bij de behandeling van de Perspectiefnota. De coronacrisis heeft volgens hem aangetoond dat de samenleving niet maakbaar is, maar dat men welk voor elkaar kan zorgen. Hij drong vooral aan op gemeentelijke steun van ondernemers.

Overigens zorgde de gemeente al door noodfonds te stichten voor iedereen die het moeilijk had, zei hij. Die inwoners hadden het toch al moeilijk volgens hem door armoede, ziekte, werkloosheid, ouderdom of eenzaamheid, maar kregen het door corona nog steviger voor de kiezen. “Ondernemers moesten hun zaken sluiten, een beroep doen op landelijke ondersteuningsregelingen of op voorzieningen uit ons lokale coronafonds.”

Schuldhulp

En ook hun reserves aanspreken en sommigen van hen een gang maken, waarvan ze nooit hadden verwacht dat het zover zou komen: de schuldhulpverlening, zei De Pijper. Zijn fractie diende vorig jaar de motie over betere schuldhulpverlening voor zelfstandigen in die door deze raad werd aangenomen. Tijdens de coronacrisis bleek dat geen overbodige luxe.

Ondernemers hebben geen behoefte aan een verwijsfunctie naar een commerciële hulpverlener, die ze niet meer kunnen betalen, maar aan een financieel deskundige bij de gemeente, die de regie kan voeren over het traject van de schuldhulpverlening en hen adviseren in deze crisis, zei hij. Maar vroeg zich af hoe de overheid nu omgaat met ondernemers die hun bedrijf moesten sluiten, ondanks financiële steun van Rijk en gemeente.

Balans

De ChristenUnie vindt dat alles op alles gezet moet worden om te voorkomen dat, doordat de reserves op zijn, er stille armoede ontstaat onder ondernemers die door de coronamaatregelen toch al onder zware emotionele druk kwamen te staan. “We hebben van het Ondernemersloket en Balans vernomen dat er al veel door de gemeente wordt gedaan om individuele ondernemers te bereiken en hen met raad en daad ter zijde te staan. Maar nog belangrijker vinden we dat ambtenaren deelnemen aan app-groepen onder ondernemers om hen te ondersteunen waar dat nodig is. De ChristenUnie pleit voor een versterkte inzet van deelname van ambtenaren aan dit soort app-groepen”, zei De Pijper.

Zijn fractie wil in de nadagen van corona van B&W een versterkte inzet vragen om ondernemers pro-actief, liefst achter de voordeur, te bereiken.

Daarnaast vraagt de ChristenUnie ook aandacht voor een doorlopende communicatie over de armoederegelingen.

Shalomverklaring

Hij juichte toe dat de meerderheid van de gemeenteraad de shalomverklaring heeft getekend, waarin de Amstelveense politiek steun uitdrukte voor de joodse gemeenschap. “Maar wat de ChristenUnie betreft, geeft deze verklaring ook uitdrukking aan onze wens dat iedereen die in Amstelveen woont, in rust en vrede mag leven.”

Kerkenvisie

Hij zei ook dankbaar te zijn voor de totstandkoming van een Amstelveense kerkenvisie. “Wij hebben schitterende monumentale kerkgebouwen in Amstelveen. De ChristenUnie vindt het belangrijk om dit cultureel erfgoed, naar de toekomst toe, te bewaren. Maar wat ons betreft gaat het daarbij niet alleen om de stenen van het kerkgebouw, maar vooral ook om de mensen die van de kerken gebruik maken. De Amstelveense kerkgebouwen moeten in de toekomst niet alleen benut worden voor erediensten, maar ook een ontmoetingsplek zijn voor andere activiteiten uit de wijk, waar het kerkgebouw staat.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.