Raadslid Gonnie van Rietschoten van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) vindt dat Amstelveense woningzoekenden opnieuw in de kou staan bij de koopwoningen die projectontwikkelaar VORM nu aanbiedt in het oostelijke deel van de wijk De Scheg. Daar komen 96 woningen die meer dan €1,3 miljoen kosten en 28 appartementen met een prijs van gemiddeld €800.000. Er staan ook nog 48 flats van €350.000 op het bouwprogramma, omdat de gemeente daarvan de prijs vast legde, maar die hebben maar twee kamers en een totale oppervlakte van gemiddeld 65 vierkante meter.

De woningen worden gebouwd op eilanden zegt VORM, en dat deel van de laatste wijk van Amstelveen heet dan ook ‘Eilands’ Eigen’.

Nieuwsbrieven

De manier van communiceren door de projectontwikkelaar is beneden alle peil, meent Van Rietschoten, die namens haar fractie vragen aan B&W heeft gesteld. Het zit haar niet lekker dat volgens nieuwsbrieven van het bedrijf de prijs van de woningen – behalve die van de volgens de projectontwikkelaar qua koopsom ‘beperkte’ flats – nog niet vaststaat.

Omtrent de prijzen voor de 2-kamerflats (in totaal 65 vierkante meter) zijn dus met de gemeente afspraken gemaakt. Die behoren tot de goedkoopste (en kleinste) groep. “Ideaal voor een fantastische start of een mooi vervolg”, zegt de projectontwikkelaar.

Procedure

Maar de andere (duurdere) woningen zijn behoorlijk in prijs gestegen, sinds de gemeenteraad vele jaren geleden met de startnotitie en vervolgens met het bestemmingsplan rond de plannen akkoord ging. Volgens Van Rietschoten is de lange procedure een oorzaak daarvan. In een nieuwsbrief van VORM werd – volgens de fractie ‘op juichende toon’ – herhaald wat al bekend was, de huizen op eilanden, maar de prijzen bleken omhoog te zijn gegaan. VORM wijt dat aan de gestegen bouwkosten en de inflatie. Men kan nu al een grondgebonden huis reserveren, maar de prijs blijft voorlopig een raadsel. “Voor mensen die hoopten dat de grondgebonden woningen € 500.000 zouden kosten (wat uiteraard helemaal niet kán) is € 700.000 wellicht even schrikken, maar we zitten natuurlijk niet in Drenthe, maar op één van de hotspots van Nederland, onder de rook van Amsterdam”, staat er in een Nieuwsbrief van VORM.

Voorverkoop

PreSale heet die manier van verkopen. Men kan reserveren en overigens wel vast een hypotheek afsluiten voor een hoge koopprijs. Valt de uiteindelijke prijs dan lager uit, dan wordt het verschil in zogeheten ‘meerwerk’ en niet in geld terugbetaald. “Onze reservisten worden namelijk in meerwerk gecompenseerd als de definitieve prijs van hun woningtype lager wordt vastgesteld,” staat er in een Nieuwsbrief. “Bij een stijgende hypotheekrente is het sowieso slimmer om te reserveren, want dan weet je in ieder geval je máximale maandlast.” Overigens is het ook mogelijk niet via PreSale te reserveren en een woning pas in de zogeheten vrije verkoop te kopen.

Morrend

De fractie van Actief voor Amstelveen herinnert er aan dat in gemeenteraad wethouder Floor Gordon al vertelde dat aan de prijs van de woningen niet meer gesleuteld kon worden, want de deal was door de gemeente afgerond. Enigszins morrend moest de raad daarmee genoegen nemen en een ingediende motie om nog eens naar die prijzen te kijken werd weggestemd. Volgens VORM is er veel belangstelling voor de koopwoningen.

Van Rietschoten vraagt nu aan B&W hoe zij tegen de plannen van VORM aankijken. Potentiële kopers kunnen een huis kunnen reserveren tegen de bovenkant van de ‘prijsrange’ en bij lager uitvallen van de prijs krijgen zij het verschil dus terug in de vorm van meerwerk i.p.v. een terugbetaling van het geld. “Is het daarbij wenselijk dat een projectontwikkelaar potentiële kopers, suggestieve hypotheek informatie verstrekt inzake PreSale van een woning in De Scheg?”, wil het Raadslid ook van B&W weten. En ook wat zij denken over de opmerking dat het hier nu eenmaal geen Drenthe is.

Doorstroming?

Gonnie van Rietschoten: “Is het college het met Actief voor Amstelveen eens, dat als je kijkt naar de huidige plannen, prijzen, informatie en reacties van Vorm, deze ontwikkelaar dus niet van plan is betaalbare woningen te bouwen voor woningzoekende en doorstromende Amstelveners?” Zij wil ook van B&W weten of die projectontwikkelaar Vorm gaan aanspreken op deze volgens de fractie misleidende en denigrerende informatieverstrekking. Voor de duurste huizen kan men bij zogeheten ‘woningcoaches’ van de projectontwikkelaar terecht en voor andere woningen bij de lokale Ramon Mossel makelaardij en Bert van Vulpen makelaars.

4 COMMENTS

  1. Floor Gordon en met haar D66&VVD zijn enkel een poppet on a string van grondspeculanten en projectontwikkelaar en wat die PvdA en GVA bij dit aso-duo doet is mij geheel onduidelijk.

  2. In 2020 stemde de gemeenteraad MET de stemmen van Actief voor Amstelveen in met het ruimtelijk raamwerk de Scheg waarmee deze zaken mogelijk zijn geworden. Alleen SP en Groenlinks stemden toen tegen en jawel het waren Groenlinks en SP die toen aandacht vroegen voor betaalbaarheid en de goedkopere woningen. AvA zei er welgeteld NIETS over in die raadsvergadering. AVA stemde wel voor de SP/Groenlinks-motie om alle soorten woningen te realiseren en ook goedkopere woningen (10% sociale huur), maar steunde gewoon het raadsvoorstel en daarmee maakte AvA ook deze constructie van dure woningen mogelijk.

    Beetje hypocriet nu dan daarop terugkomen en het College verwijten maken terwijl ze het zichzelf kunnen verwijten!

    • U zegt beetje hypocriet, ik zeg een gewoon populistisch gebruik maken van het kortetermijngeheugen van het grootste deel van de kiezers.

  3. Reserveren voor een hogere prijs en indien de prijs lager uitvalt dit retourneren in de vorm van “meerwerk”, mag dit eigenlijk wel?
    Met een duurdere kraan betaal je je energierekening niet..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.