Tijdens het Dekmantel Festival dat vrijdag (5 augustus) op het land van Bossche en het Radarterrein in het Amsterdamse Bos begint, doet men zijn uiterste best om zo weinig mogelijk overlast voor de omwonenden, onder wie veel Amstelveners, te veroorzaken, zegt directeur Boye ’t Lam. Op het festivalterrein aan de Nieuwe Meerlaan kan et ket komende weekend (tot en met zondag dus) van 13.00 tot en met 23.00 uur terecht.

Het is een meerdaags festival waar volgens ‘t Lam ‘progressieve elektronische muziek’ centraal staat. “Hierbij is ons streven om de veelzijdigheid binnen dit genre aan ons publiek te presenteren.”

Soundchecks

Hoewel hij trots is op het feit dat het evenement wereldwijd wordt geroemd om haar kwaliteit en vernieuwende programma, beseft hij dat voor sommige inwoners het festival last meebrengt. Woensdag 27 juli begon de opbouw en donderdag 11 augustus worden de laatste spullen van het terrein verwijderd. Onderdeel van een dergelijk evenement zijn een aantal dagelijkse `soundchecks’, waarmee de verschillende geluidssystemen van het festival worden getest. Die vonden donderdag van 16:00 tot 20:00 uur plaats en op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10:00 en 13:00 uur.

 Om de overlast voor de omgeving te minimaliseren werd met begeleiding van een externe organisatie een gedetailleerd geluidsplan gemaakt. “Vervolgens zijn wij in staat de juiste aanpassingen en voorzorgsmaatregelen treffen om overlast zoveel mogelijk te beperken”, zegt ’t Lam. Volgens hem worden gedurende het evenement door een externe partij op verschillende momenten en punten op en om het terrein geluidmetingen verricht. Die staan los van de metingen door de gemeente in het kader van de vergunningverlening.

Beveiliging

De organisatie schakelt ook een (extern) gecertificeerd beveiligingsbedrijf in om op en om het evenemententerrein toezicht te houden. Verder worden extra verkeersregelaars en toezichthouders ingehuurd om de in- en uitstroom van bezoekers goed te begeleiden. Behalve het evenemententerrein is de rest van het Amsterdamse Bos tijdens het festival voor iedereen toegankelijk. Wie tijdens Dekmantel Festival vragen, opmerkingen of klachten heeft, kan bellen met nummer 020-5160056. Dat nummer is sinds 27 juli tot en met 11 augustus tijdens kantooruren en gedurende het festival 24 uur per dag bereikbaar. “Wanneer men via dit nummer contact met ons opneemt, wordt de opmerking genoteerd en daarna direct met de verantwoordelijke in onze organisatie besproken. Wij doen er vervolgens alles aan om de beller zo snel mogelijk een reactie te geven”, zegt ’t Lam. Men kan ook een mail sturen naar support@dekmantel.com.

www.facebook.com/dkmntl

 

6 REACTIES

 1. Wij genieten nu al dus vrijdagmiddag 5 augustus 2022 van het voorbeeldige geluid en de overlast van het Dekmantel Festival in het Amsterdamse Bos. Na het leuk verhaal van directeur Boye ’t Lam over de voorbereidingen en de zorgen om geen overlast te geven aan de bevolking rond het bos het is weer niet gelukt om het geluid vanuit het bos lager te krijgen. Op de website van het festival is te lezen dat alle tickets zijn verkocht, voor drie dagen 155 euro per stuk, Als ik dat met de minstens 20.000 bezoekers bereken, kom ik op meer dan 3 miljoen euro uit.
  Niet gek, he? Het Land van Bosse is een 10 hectare groot grasveld en kan evenementen tot 20.000 bezoekers herbergen. Op het Radarterrein (788.094 m2) kunnen ongeveer 300 bezoekers aanwezig zijn. Tijdens een festival mogen de DJ’s geluid produceren tot 75 decibel en voor de bastonen tot 85 dB, maar als van 5 kilometer afstand bijvoorbeeld in Westwijk de bewoners meer dan 70 decibel meten, dan rijst de vraag: hoe is dat mogelijk? Dat is alleen mogelijk als bij de bron minstens 100 decibel wordt geproduceerd.
  Kosten vergunning volgens Amstelveen https://www.amstelveen.nl/regelen-aanvragen/product/vergunningen_evenementenvergunning_evenementenvergunning
  Dit zijn de tarieven voor het in behandeling nemen van uw aanvraag voor een evenementenvergunning:
  • melding klein evenement: gratis
  • vergunning regulier evenement (categorie A) eenjarig: € 86,45
  • vergunning regulier evenement (categorie A) meerjarig: € 172,85
  • vergunning aandacht evenement (categorie B): € 716,85
  • vergunning risico evenement (categorie C): € 7.259,95
  Tarieven voor bijkomende ontheffingen:
  • tapontheffing: € 86,45
  • ontheffing geluidhinder: € 86,45
  • ontheffing zondagswet: € 86,45

 2. Ook ik “geniet” van de herrie. Oordoppen kun je bij de ingang kopen. Zoniet dan krijg je automatisch tinnitus.
  Ik heb al mails gestuurd aan organisatie en handhaving Amstelveen, maar ze beroepen zich op de vergunning en de “intensieve” controle daarop.
  Volgens mij klopt er iets niet als je half Amstelveen 3 dagen aan dit lawaai mag blootstellen…

  • Over muzieksmaak valt niet te twisten, maar je zou op zijn minst toch vraagtekens kunnen zetten bij de functie van het Amsterdamse Bos. Ik dacht toch recreatie in de natuur. En of die natuur en de mensen die daar op af komen nu mee gediend zijn vraag ik me af. Natuurlijk heeft de jeugd ook recht op zijn verzetje, maar dit is een puur commerciële business en dat kan ook in het westelijke havengebied of leegstaande fabriekshallen. Tevens vraag ik mij ook af wie verantwoordelijk is voor het weer in oorspronkelijke staat terugbrengen van het terrein. Ik denk aan opruimen en afvoeren van de rommel.

 3. “Het evenemententerrein in het Amsterdamse Bos is van vrijdag 5 tot en met zondag 7 augustus het toneel van het Dekmantel,” schrijft de gemeentebode AN, His Master’s Voice.

  Dat het stompzinnige gedreun door heel Amstelveen klinkt, staat er niet bij.

  De gemeentelijke vergunningverleners en handhavers houden geen rekening met de bewoners die ook steeds meer last ondervinden van Schiphol (en in het Stadshart natuurlijk ook van scooters).

  In ons steeds drukkere land moeten steeds strengere regels gelden voor geluidsoverlast. Wie lawaai wil maken, doet dat maar in een hal waar geen buren zijn die er last van hebben. In de openbare ruimte is al te veel herrie.

  • Ik heb toch echt nagenoeg niets gehoord van dat “stompzinnig gedreun”. U wel dan met dat “verkeersriool” zo vlakbij uw appartement? Of waren dat kletsende mensen op terrassen of spelende kinderen op het plein, want je hebt natuurlijk altijd mensen die zelfs nu nog gaan “funshoppen”.

 4. Vrijdag dacht ik oké 1 x per jaar.
  Zaterdag ben ik binnen gaan zitten.
  Zondag had ik het echt helemaal gehad met de zeer doordringende dreun.

  Misschien een idee, om zo’n festival voor omwonenden acceptabel te houden, laat het max. 2 dagen duren. (Maar liever helemaal niet in ons mooie bos!)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.