Veilig Thuis wil haar hulpverleners naar de Amstelveense scholen sturen om voorlichting te geven over kindermishandeling en het ontdekken daarvan.  Natuurlijk zonder enig medium daarbij uit te nodigen (de gemeente kiest voor door haar zelf gestuurde communicatie) blijkt vorige week onderwijs- en jeugdwethouder Frank Berkhout op bezoek te zijn geweest bij Hermann Wesselink College,  Panta Rhei en Veilig Thuis. Het was de Week tegen de kindermishandeling. Minimaal 3% van de kinderen in Nederland krijgt daarmee namelijk te maken, zegt de gemeente. In Amstelveen zou dat neerkomen op zo’n 500 kinderen.

Volgens een gemeentelijk persbericht bedankte de wethouder de teams op de scholen voor hun dagelijkse inzet. Hij zou ook de vraag hebben gesteld hoe de hulp aan deze kinderen nog sneller en beter kan. En hoe de scholen omgaan met vermoedens van kindermishandeling of emotionele verwaarlozing, zou hij hebben gevraagd. Op welke manier is de hulp aan deze kinderen geregeld en op welk moment beslissen ze om een melding te doen bij Veilig Thuis. Verder stelde hij, volgens het persbericht, de volgende vragen: Is de meldcode huiselijke geweld en kindermishandeling bekend bij leraren en herkennen ze de signalen van mishandeling? Weten zorgcoördinatoren dat Veilig Thuis ook bereikbaar is voor advies en overleg, dus niet alleen voor een melding?  Met de zorgcoördinatoren sprak de wethouder over waar ze tegen aanlopen als ze kinderen en gezinnen willen helpen.

Vroegtijdig

De gemeente levert nog de volgende quote van de wethouder: “Leraren en hulpverleners doen iedere dag ontzettend hun best om er te zijn voor kinderen. We willen kindermishandeling vroegtijdig herkennen en deze gezinnen en kinderen snel de juiste hulp bieden. Ook heb ik in gesprek met de scholen en Veilig Thuis gekeken naar hoe de samenwerking en signalering scherper kan. En hoe we dit onderwerp onder leraren en leerlingen blijvend onder de aandacht houden. Zodat ieder kind, dat zich onveilig voelt, hulp durft te vragen en deze ook krijgt.”

 Meldpunt

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor kindermishandeling. Het helpt kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, die te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling en geeft advies, ondersteuning aan gezinnen, slachtoffers en professionals. De organisatie zegt van zichzelf dat zij onveilige situaties doorbreekt en zorgt voor ‘afstemming tussen samenwerkingspartners’. Zij ‘zet mensen in beweging’, zegt zij.

Veilig Thuis (24/7 bereikbaar). Bel gratis 0800 – 2000. Voor kinderen die hub verhaal kwijt willen is er de kindertelefoon: Bel anoniem 0800 – 0432
www.kindertelefoon.nl

1 REACTIE

  1. En dan? Als voormalig onderwijzer heb ik jammergenoeg te veel met dit soort instanties te maken gekregen. Mijn ervaring als leek was heel vaak dat ze niet doorpakten , eindeloze overleg structuren met daarbij behorende bureaucratie hadden, overbelast waren, niet genoeg personeel dus te weinig tijd enz.

    Meldpunten an sich zijn prima en daarvoor reclame maken ook, maar je moet er wel wat mee kunnen doen en dat het wat uithaalt.
    Om daarom op de foto te gaan staan uitgebreid een taart aansnijdend , daarmee suggererend iets van een oplossing te hebben, is op zijn minst overdreven, lijkt mij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.