De provincie Noord-Holland vaart zaterdag (6 augustus) me in de Canal Parade van Pride Amsterdam 2022. Samen met Gelderland en Limburg heeft zij voor het eerst een zogeheten provincieboot.

Die boot vaart volgens de provincies ‘vol verhalen van LHBTIQ+ inwoners door de grachten van Amsterdam’. Met het thema ‘We have #storiestoshare’ vertellen LHBTIQ+’ers uit verschillende regio’s in Nederland volgens de provincies op en rond de boot kort en krachtig hun verhaal. “Op die manier geven de provincies “My Gender, My Pride” een gezicht”, zeggen ze.

Trots ·

Volgens hen leeft er op hun grondgebieden een grote diversiteit aan inwoners met bijzondere verhalen. “En en zijn daar enorm trots op.” Door deel te nemen aan de Canal Parade van Pride Amsterdam willen ze de zichtbaarheid en acceptatie van LHBTIQ+’ers in de deelnemende provincies verbeteren. Voorafgaand aan de Canal Parade konden inwoners van de drie provincies hun verhaal vertellen en verhalen van anderen zien en delen via de hashstag #storiestoshare. Er is ruimte voor positieve en negatieve verhalen. “Pride heeft natuurlijk een feestelijk karakter, maar ook een serieuze boodschap. Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf.”

 

De 120 mensen op de boot dragen een gekleurd T-shirt en bordje met daarop een quote uit hun eigen verhaal. Bezoekers kunnen uitgebreidere verhalen opzoeken op social media en hun eigen verhaal delen of reageren. Door LHBTIQ+-mensen hun eigen verhaal te laten delen willen de provincies zorgen voor meer bewustzijn en de acceptatie vergroten. Gedeputeerden Ilse Zaal, Esther Rommel en Rosan Kocken uit Noord-Holland varen me. Net als Jan van der Meer uit Gelderland en Geert Gabriëls uit Limburg. Het doel van Pride Amsterdam is volgens de provincies aandacht te blijven vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTIQ+’ers in het bijzonder.

Foto: Jeroen Ploeger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.