Op Blue Monday, maandag 20 januari, wordt de film Bourgeois Absolutie om 13:00 uur in Westend aan het Westwijkplein vertoond. Daarmee start deel 2 van een vorig jaar begonnen campagne  #ikhebjenodig van Gezondheidscentrum Duizendblad, Participe Amstelland en Amstelveen Sport, samen met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg en Welzijn en Ton van Houten, voorzitter Raad van Bestuur van Zorg en Zekerheid zijn beiden aanwezig bij de filmvertoning.

Huisartsen, psychologen, welzijns- en sportmedewerkers in Amstelveen beginnen dus aan deel 2 van die campagne. Hiermee willen zij inwoners van Amstelveen stimuleren het gesprek met elkaar aan te gaan over hoe men zich in een depressie voelt. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 20 mensen kampt met depressie of depressieve gevoelens.

Luisteren

Door te praten en écht naar elkaar te luisteren wordt er sneller professionele hulp gezocht, melden de organisatoren. ‘Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen met depressieve klachten (45,6%) afwacht tot iemand anders het gesprek hierover begint. Reden genoeg om bewoners van Amstelveen de symptomen van depressie te leren herkennen en te stimuleren om het gesprek met elkaar aan te gaan.’

De film in Westend is er één van regisseurs en filmwetenschappers Jorrit Bouwmans en Jasper Koopmans en maakt de machteloosheid van iemand die met depressie worstelt tastbaar en invoelbaar. Een hedendaags taboe wordt hiermee bespreekbaar gemaakt.

Pop-upgesprekken
Na de vertoning legt huisarts Brigitte van Oosten, samen met ervaringsdeskundige Judith van der Horst, uit hoe men het gesprek over depressie kan aangaan. Er zijn praktische gesprekstools en giphy’s voor social media als handvatten voor zo’n gesprek. In januari en februari zijn er pop-upgesprekken in Amstelveen waar de zorgverleners van Gezondheidscentrum Duizendblad sleutelfiguren in de wijk graag aanleren hoe zij de symptomen kunnen herkennen.

Gesprekstools

Behalve de filmvertoning en pop-upgesprekken is er een gesprekstaal ontwikkeld met krachtige symbolen waarmee sombere gevoelens op een toegankelijke manier bespreekbaar kunnen worden gemaakt. Deze gesprekstechniek wordt op verschillende plekken in Amstelveen toegelicht zoals tijdens de snertwandelingen van Amstelveen Sport. De gesprekstaal met de symbolen staan op www.ikhebjenodig.nl.  Voor meer informatie over het zorgprogramma: huisarts Brigitte van Oosten op 020 – 6 435 229.

Duizendblad
Gezondheidscentrum Duizendblad zegt dat hulpverleners in Amstelveen meer met elkaar gaan samenwerken om in te spreken op de hedendaagse behoeften van gezondheidszorg. “Gezondheidscentrum Duizendblad wil voor bewoners van Amstelveen Zuidwest een herkenbare en prettige plaats zijn waar zij met al hun vragen of problemen rondom gezondheid en eventuele behandeling terecht kunnen”, zegt het. “De zorgverleners van Duizendblad proberen de zorg en ondersteuning zo goed mogelijk af te stemmen op de gezondheidsproblemen van de wijkbewoners. Zij doen dit gestructureerd bij verschillende chronische aandoeningen en ook op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. https://duizendblad.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.