Er komen waarschijnlijk meer woningen in de Scheg, de laatste wijk die Amstelveen kan bouwen, ten zuiden van Westwijk. Eerst ging men uit van 800 woningen, maar nu van 1100. Uitbreiding van de wijk wordt mogelijk door verschuiving van de grens waar woningbouw met het oog op Schiphol mogelijk is.

In 2017 werd het luchthavenindelingbesluit voor de luchthaven Schiphol (LIB) aangepast en daardoor duidelijk waar de (nieuwe) 20KE grens lig. KE staat voor Kosten eenheden, waarmee (naar prof. Kosten) de overlast door o.a. lawaai wordt gemeten. De wijziging van het LIB had een groter plangebied voor de Scheg tot gevolg, meldt de gemeente. “Hierdoor kan ten opzichte van de in 2015 vastgestelde ontwikkelvisie een groter aantal woningen worden gerealiseerd. De woningen komen binnen de zone waarin woningen mogen worden gebouwd. Daarom is geen toestemming nodig.”

Groene omgeving

Volgens wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) kunnen er nu 1100 woningen ‘in een groene stedelijke omgeving’ komen. Bovendien kan nu een deel van de wegen op onbebouwd gebied worden aangelegd met een goede aansluiting op het bestaande wegennet. In dat gebied is ook plek voor groen, zegt ze.  De ontwikkelvisie uit 2015 is nu met de nieuwe gegevens volgens Gordon nader uitgewerkt in een ruimtelijk raamwerk. “Aan het eerdere woonprogramma willen we meer eengezinswoningen in het middensegment toevoegen, zowel huur als koop. Om een groene, duurzame woonwijk te realiseren zijn we afhankelijk van partijen die de huizen gaan bouwen. Daar zijn we voortdurend mee in gesprek”.

Bestemmingsplan

In het aangepaste ruimtelijke kader zijn ook afspraken opgenomen over nieuw rijksbeleid voor vergunning vrij bouwen. Dit om de beeldkwaliteit van de bestaande lintbebouwing langs de Noordammerweg, de J.C. van Hattumweg en de Meerlandenweg te behouden.

Nadat de gemeenteraad het aangescherpte ruimtelijk kader heeft vastgesteld, kan de gemeente het stedenbouwkundig ontwerp verder uitwerken en met ontwikkelaars afspraken maken over de inrichting van het gebied en de verdeling van de kosten. Dit legt de gemeente vast in overeenkomsten met grondeigenaren. Vervolgens kan de gemeente starten met de bestemmingsplanprocedure.

60 hectare

Bij stedenbouwkundige ontwerpen rekent de gemeente op circa 25 woningen per hectare. Door de verschuiving van de contour waarbinnen we woningen van Schiphol mogen bouwen, werd de totale omvang van de beoogde nieuwbouwwijk De Scheg 60 hectare. Theoretisch zou men daarop 1500 woningen kwijt kunnen, maar dan nog geen rekening gehouden met de 20Ke contour in dit gebied, de vorm van het gebied, de invloed van naastgelegen bedrijven op woningbouw, ruimte voor maatschappelijke voorzieningen zoals in een basisschool en de toegangswegen tot de wijk. Dit kost ook ruimte. Daarom gaat men uit van circa 1.100 woningen. Dit aantal kan overigens nog veranderen bij het verder uitwerken van de plannen, meldt de gemeente.

 

 

1 REACTIE

  1. En weer geen huur in de soc. sector, maar wel in deze rubriek “ geschokt” reageren over de idioot hoge kamerhuren en een poosje geleden de loftrompet blazen omdat er een 30 woninkjes in deze sector worden gebouwd, terwijl in de laatste jaren er een 2000 boven de grens van €730,— zijn gegaan of verkocht. Maw het percentage in deze sector wordt steeds minder, terwijl de behoefte eraan steeds groter wordt door het toenemende aantal zzp’ers en flexwerkers en dan praten we nog niet eens over de mensen die überhaupt onderaan in het loongebouw zitten.
    Jongens op naar de 20 jaar wachttijd voor een sociale woning! Leve de vooruitziende blik van Den Haag en de gemeente. Maar de wal zal het schip wel doen keren. Om te beginnen in de krapteberoepen, zoals zorg ,onderwijs en politie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.