Deel uitmakend van een landelijk onderzoek gaat met van 14 juni af ook in delen van Amstelveen noord seismisch aan de slag. Men wil vaststellen waar in het land de ondergrond geschikt is om aardwarmte als duurzame energiebron wellicht haalbaar is.

Het onderzoek is een verkenning. Het winnen van aardwarmte maakt er geen onderdeel van uit, meldt de gemeente.

Warmtevraag
Maar volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid is men wel degelijk op zoek naar toekomstige mogelijkheden om Amstelveen duurzaam te verwarmen. “Dit onderzoek leert ons meer over de ondergrond van de gemeente en de kansen van het gebruik van aardwarmte”, zegt ze. En ze houdt er rekening mee dat in de toekomst een deel van de lokale warmtevraag is in te richten met aardwarmte.

Opties
Aardwarmte is een van de opties om te voldoen aan de Nederlandse opgave van op het gebied van duurzaamheid, zegt Gordon. Bij aardwarmte wordt gebruikgemaakt van warm water in diepere grondlagen (vaak op een diepte van 1,5 tot 4 km). Hoe dieper in de aarde, hoe warmer het water is, dan kan worden  opgepompt en gebruikt om onder andere woningen en kantoren te verwarmen. Het is een energiebron die je steeds opnieuw kunt benutten. Aardwarmte kan daarmee volgens de gemeente een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame energievoorziening in Nederland.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert dit onderzoek met de naam ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN) en dat wordt uitgevoerd door TNO en EBN (Energie Beheer Nederland).

Seismisch
Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen. Er is een filmpje gemaakt waarin het werk in de gemeente wordt toegelicht: https://vimeo.com/393867007?

Kijk op www.scanaardwarmte.nl voor meer informatie over SCAN.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.