Door het te betreuren overlijden van raadslid Percy de Robles van Senioren Belangen Amstelveen (SBA) kwam de lokale ouderenpartij OCA (Ouderen Combinatie Amstelveen) terug in de gemeenteraad in de persoon van Daniëlle Hacquebard. Die werd woensdag beëdigd als raadslid en hielp meteen met haar stem de tegen een SP-amendement gekante fracties aan een meerderheid.

Die beruste namelijk op één stem. De derde coalitiepartij, PvdA, stemde bij uitzondering voor het amendement.

Wethouder

Vermoedelijk omdat zij haar eigen wethouder Marijn van Ballegooijen niet wilde laten vallen. De SP wilde dat in bedrijven waarin inburgeraars werken Nederlands wordt gesproken. Van Ballegooijen had in een raadscommissie gezegd dat het bij een ‘streven’ daarnaar moest blijven, waarna de SP in die zin het amendement veranderde en de wethouder zich ermee kon verenigen.

Eén stem

Maar de andere coalitiepartijen (VVD en D66) bleven met steun van AVA en OCA tegen. Het totale aantal tegenstemmers bleek daarom 19, één stem meer dan de raadsleden die het amendement wel zagen zitten. Als Hacquebard anders had gestemd, was de meerderheid dus de andere kant op gegaan.

Daniëlle Hacquebard vult in de raad de vacature op, die is ontstaan door het overlijden van SBA-raadslid Percy de Robles. Zij stond destijds tweede op de lijst, werd wel lid van een raadscommissie Burgers en samenleving., maar De Robles – in 2018 voor OCA in de raad gekomen – scheidde zich in 2019 af en begon SBA. Daardoor werden ook in de raadscommissies anderen benoemd. Voor opvolging van De Robles is conform de wet gekeken naar de oorspronkelijke kieslijst van OCA.

5 REACTIES

  1. Heel handig dat “streven” van een Nederlands sprekende werkomgeving van statushouders. Elke randzool, dus zelfs in de raad , als hij 1 tel nadenkt, weet dat hij de basis voor zijn Engels op school heeft geleerd, maar de praktijk op zijn werk of elders.
    Heel handig , krijg je nu statushouders die zich nu aardig in het Pools of zo kunnen redden, maar nog steeds belabberd Nederlands want ze hebben hier geen Nederlands netwerk . Blijven ze nog langer niet geïntegreerd.
    Overigens gefeliciteerd met uw raadslidmaatschap mevr.Hacequebard.

  2. Terug in de gemeenteraad. Maar deze ‘lokale’ partij die zegt voor ouderen op te komen, steunt gelijk een van de meest bizarre voorstellen. Danielle Hacquebard stemde VOOR het overmaken gan 6 miljoen euro belastinggeld aan het investeren in electriciteitsnetwerken voor Stedin in steden als Den Haag Rotterdam en Dordrecht.

    In plaats van het investeren in bijvoorbeeld Amstelveense ouderen waar deze partij voor staat is dit een onbegrijpelijke keuze. Net als het meestemmen met de VVD bij het amendement over inburgeren, is OCA en Danielle Hacquebard de zoveelste ‘bijwagen’ van de VVD in de gemeenteraad zo blijkt nu al uit de eerste raadsvergadering van Danielle Hacquebard. Jammer en zonde van die zetel en vooral voor de stemmers daarop.

  3. Wie niet met de VVD meestemt, hoort er niet bij terwijl men juist in de gemeenteraad zit om er wél bij te horen. Amstelveen in Nederland in het klein, compleet met onze eigen mini-Rutte en mini-journalistiek die er óók zo graag bij wil horen.

  4. Sja, als je enige ruggegraat hebt, ga je tegen de VVD en de heersende orde in en sta je gewoon voor je standpunten, je kiezers en waar je gekozen bent. GroenLinks (Martin Kortekaas), BBA (Ruud Kootker) en de SP (Patrick Adriaans) hebben gedurfd daar de afgelopen tijd zowel in woord als daad als in stemmingen daarvoor te staan en in te gaan tegen de veelal regentske stijl van politiek bedrijven die de VVD (Amstelveen) voorstaat.

  5. Kortekaas (GL), Kootker (bbA) en Adriaans (SP) verdienen inderdaad waardering, maar wat merken en weten Amstelveners van hun stellingnames als daaraan onvoldoende recht wordt gedaan door de VVD-gezinde lokale media?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.