Rond de bouw van drie villa’s op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat is het vooral met de participatie van omwonenden mis gegaan. Dat zegt Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Die fractie stemde, samen met het CDA, met de coalitie (VVD, D66 en PvdA) voor verandering van het bestemmingsplan in het voordeel van de villa’s.

In de electorale achterban begreep men dat niet goed, omdat bbA tot nu toer met vrijwel de gehele oppositie in de gemeenteraad tegen de bouw was. Maar de fractie heeft overwogen dat het al een heel langlopend traject is, zegt voorzitter Ruud Kootker.

Horeca

Volgens hem moet men als gemeente ook recht doen aan ‘gerechtvaardigde verwachtingen en afspraken die eerder zijn gemaakt.’ Die afspraken zijn gemaakt met de projectontwikkelaar. “Daarnaast bleek horeca ontwikkeling, ook in onze ogen, niet realistisch te zijn. Het onderzoek geeft wat ons betreft geen aanleiding om daar aan te twijfelen,” zegt Kootker.

Onvoldoende

BBA-raadslid Jacqueline Solleveld zei in haar stemverklaring in de gemeenteraad nadrukkelijk dat het bij de project had ontbroken aan goede participatie. “Als die er wel was geweest hadden de plannen bijgestuurd hadden kunnen worden en was er meer draagvlak geweest voor ontwikkelingen op deze locatie”, vindt Kootker. “Het proces, en met name het participatie traject, is wat bbA betreft zwaar onvoldoende geweest. Hier hebben wij duidelijk onze afkeuring over uitgesproken.”

Draagvlak

Volgens hem was de affaire Zwarte Kat het zoveelste bewijs dat vooral bij ruimtelijke ordening projecten een tijdig en zorgvuldig participatie traject essentieel is voor draagvlak en leefbaarheid van een buurt of wijk.

Mede omdat bbA daar in het verleden, onder meer bij het Newa project, voor een betere participatie aandacht vroeg wordt daar naar zijn smaak nu aan gewerkt. Daarbij worden belanghebbenden in een veel vroeger stadium betrokken, zegt hij. Overigens stappen de verongelijkte omwonenden naar de Raad van State voor een proces tegen de gemeente.

2 REACTIES

  1. Dit is nu echt geleuter van een paling in een emmer met snot van BbA. Wat een houding. Gaat ook volstrekt tegen hun eigen verkiezingsprogramma in, maar ja wie leest dat?

  2. 1. De heer Zadelhoff zag wel mogelijkheden voor horeca. Het lijkt me dat deze man hier toch wat meer verstand daar van heeft , dan de gemeenteraad.
    1a. De eventuele toekomstige horeca is geheel andersoortig dan bij het nabijgelegen Brasserie 10.
    2. De Zwarte Kat wordt als stedelijk gebied aangemerkt, terwijl de huisjes daarnaast worden aangemerkt als landelijk. 😂 Rara, hoe kan dat?
    3. Er is totaal geen overleg geweest met de omwonenden, terwijl men beweert bij de gemeente dat dat hoog in het vaandel te hebben.
    4. De wethouder van cultuur ( Raat , VVD) zegt dat we zuinig moeten zijn op onze historie en monumenten. Toch gaat de historie van dit café terug tot ver in de 17e eeuw. Van de kant van de hr. Raat horen we nu enkel een oorverdovende stilte.
    Bron; RTVA waarin een gesprek plaats vindt met de omwonenden en diverse organisaties die allemaal pro-behoud zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.