De proef met het op zondag open stelling op zondag van de gemeentewerf is wel ten einde maar wat D66 betreft kan men in het vervolg permanent daar op zondag terecht. Op alle fronten zijn de democraten, gesteund door de VVD en de meerderheid van de gemeenteraad, voorstanders van een 24-uurs economie. Ook de proef, die van augustus tot en met oktober liep, was het gevolg van een oproep van D66. Eerder kwam op voorstel van de fractie er door dat alle winkels op zondag (en alle andere dagen) van zes uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds open mogen blijven.

Overigens zette die toestemming in de praktijk vrijwel geen zoden aan de dijk, want in het winkelcentrum Stadshart vindt men geen enkele zaak die op zondagmorgen open gaat, zoals de bedoeling van D66 was. Ook in andere winkelcentra  niet, misschien op een enkele supermarkt na.

Sport

Volgens D66 was de pilot met de afvalcentrale bedoeld voor verbetering van de gemeentelijke dienstverlening en het bevorderen van de afvalscheiding. “Voor mensen die werken van maandag tot en met vrijdag en sportende kinderen hebben op zaterdag is het bijna niet mogelijk om binnen de huidige openingstijden afval weg te brengen naar de gemeentewerf”, zegt D66. Overigens zijn er ook ouders met kinderen die op zondag sporten. Volgens D66-raadslid Tawros Aslanjan, zelf ondernemer en voortdurend in de weer voor zondagsopening van elke instantie, hebben veel Amstelveners gebruik gemaakt van de mogelijkheid op zondag hun grof vuil te kunnen storten.

Samen met raadslid Youssef ben Idder bezocht hij op de laatste zondag van de pilot de gemeentewerf (foto), om met inwoners te spreken over hoe zij de zondagsopenstelling hebben ervaren. Horeca-ondernemer Marcel Kunst heeft hen toevertrouwd wegens zijn bedrijf op doordeweekse dagen niet naar de gemeentewerf te kunnen, zeggen ze.

300 bezoekers

Volgens de gemeente bezochten per zondag gemiddeld 300 Amstelveners de werf. Ruimere openingstijden zijn naar de mening van Youssef ben Idder noodzakelijk om beter aan de vraag van inwoners te kunnen voldoen. Met twee wethouders in het college van B&W en ook nog eens twee van de VVD zal verdere openstelling wel lukken. D66 denkt dat ook de afvalscheiding beter wordt, een streven van wethouder Foor Gordon (afval) van die partij. “Door afval goed te scheiden dragen wij bij aan het behoud van (soms) schaarse grondstoffen”, praat Youssef ben Idder haar na. Onder bezoekers en medewerkers van het afvalbrengstation zijn enquêtes gehouden over de ruimere openingstijden. De gemeente zegt dat die deel uitmaken van de evaluatie, die met de gemeenteraad wordt gedeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.