In de kleine zaal van Schouwburg Amstelveen is de voorstelling ‘Fort Europa’ te zien op donderdag 7 november (20.30 uur). Daarin gaat het om ‘De Nieuwe Mens’. Het is een productie van MATZER Theaterproducties, geregisseerd door Michiel de Regt. Tekst: Tom Lanoye.

‘Het oude continent valt kibbelend uiteen. Het bouwt een muur om zich heen, om gelukszoekers en vluchtelingen buiten te houden en vervolgens zelf gek te worden binnen de muren’, zegt Matzer.  ‘Europa is versleten en verteerd. Niet door mensen van buiten, maar door de Europeanen zelf. We hebben jammerlijk gefaald. De oude mens heeft afgedaan, lang leve De Nieuwe Mens’. Dat is zo ongeveer de achtergrond van de productie.

Splinterbom

Fort Europa is een muziektheatervoorstelling naar de tekst van de Vlaamse schrijver Tom Lanoye.  Fort Europa wil naar eigen zeggen een ‘splinterbom, een geestig en messcherp stemmenballet’ zijn, waarin acht jonge acteurs, zangers, performers verlangen naar een nieuwe wereld. ‘Ze zoeken troost bij elkaar en willen niet meer bij deze wereld, bij dit Europa horen.  Ze willen gewoon weg. Ver weg.’

Ouwehoeren

Tom Lanoye schreef Fort Europa als novelle en politieke redevoering, Michiel De Regt maakte er muziektheater van. Lanoye schreef zijn tekst in 2005, lang vóór de Arabische Lente, de duizenden verdronken migranten en de terroristische aanslagen in Europa zelf. Lanoye: “Fort Europa is geen politiek, filosofisch, crematorium of pamflet, maar ook grappig, absurd en uiterst actueel.  Het publiek wordt uitgedaagd om het eens of oneens te zijn met het mozaïek van uitzinnige of uiterst logisch lijkende stellingen. Om voorbij het stadium van ouwehoeren te komen en de angst voor bijvoorbeeld migratie niet laten opkloppen of misbruiken.”

Failliet

Fort Europa is een voorstelling met samenzang, hilarische dialogen en pakkende muziek. “De oude Europese mens is failliet en er is maar één conclusie mogelijk: We hebben er een zooitje van gemaakt. Het is tijd voor vernieuwing”, zegt De Regt. Arrangementen / muzikale leiding: Wilko Sterke en Bart Sietsema. Spel: Sarah Janneh, Marit Hooijschuur, Korneel Defrancq, Marlies Bosmans, Lotte Pierik, Nikki Kuis, Tijn Panis en Levi Middendorp. Voor meer info en tickets www.schouwburgamstelveen.nl  Meer info MATZER www.matzer.org

Foto’s: Eva Roefs Photography.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.