Hoewel het gisteren verkiezingen voor de tweede kamer en niet voor de gemeenteraad betrof, valt wel vast te stellen dat de VVD, ondanks een licht verlies, in Amstelveen met 25,5 % te grootste partij bleef. Tweede met 21,5% van de stemmen werd D66. De twee partijen blijven dus zowel het land als de gemeente regeren.

Beide zitten op dit moment in de coalitie. Zij zouden samen 47% en ruim 17 van de 37 zetels krijgen. De derde coalitiepartij is op dit moment de PvdA. Ook al leed die gisteren een verlies van 0,4 %, waardoor 6,5% naar die partij ging, zou de volgende coalitie weer uit die drie kunnen bestaat.

GroenLinks verloor

De grootste oppositiepartij is nu in de gemeenteraad GroenLinks, maar die kreeg het gisteren zwaar te verduren en was de grote verliezer. Van 10,7% in 2017 duikelde he aantal stemmen naar 6,1% van de stemmen.  Forum voor Democratie boekte ook in Amstelveen winst ten opzichte van de vorige landelijke verkiezingen. Lokaal ging 3,3 % van de stemmen er heen (vorige keer 1,8%). Overigens zegt het, behalve dat VVD en D66 de winnaars blijven in de gemeenteraad, weinig over de samenstelling van die raad, omdat hier de lokale partijen bbA en AVA meedoen, die goed zijn voor vijf van de 37 raadszetels.

In Amstelveen stemde 81% van degenen die daartoe gerechtigd waren (in 2017 84%), wat wil zeggen dat er 46.716 uitgebrachte (geldige) stemmen waren.

8 REACTIES

  1. Geen verrassende uitslag dus voor Amstelveen. Het is te hopen dat in de toekomst bij de gemeentelijke verkiezingen men eens verder kijkt dan de landelijke uitslagen. Volgens mij is het ook niet goed voor de landelijke en plaatselijke democratie als eenzelfde partij en persoon aan het roer zit.

  2. Tja Frank, in een democratie beslist nu eenmaal de meerderheid ook al betreft het een premier (of wethouder) die blijkbaar graag zijn AOW wil gaan halen als premier (of wethouder).

  3. De verkiezingsuitslag duidt op het falen van de pers als onafhankelijke controleur van de macht.

    In een democratische samenleving staat de overheid (als behartiger van het algemeen belang en als beschermer van zwakkeren, minderheden, dieren en toekomstige generaties) tegenover zelfzuchtige en kortzichtige individuën, ondernemingen en organisaties die voornamelijk hun eigen belangen behartigen.

    Neoliberalisme is een politieke beweging die de overheid in de eerste plaats individuele vrijheid en vrije marktwerking wil laten bevorderen.

    In de afgelopen jaren hebben wij kunnen constateren dat dit leidt tot enorme machtsvorming door particuliere ondernemingen en tot exorbitante rijkdom van individuën. Welvaartskloven worden zo onoverbrugbaar en leiden tot maatschappelijke instabiliteit en explosiviteit.

    Het is de functie van de pers om machtsvorming en -uitoefening die in strijd is met het algemeen maatschappelijk belang (nu en in de toekomst) kritisch te volgen en te beoordelen.

    Media zijn echter zelf veelal commerciële ondernemingen die misbruik maken van hun journalistieke privileges om kritiek en tegenspraak te onderdrukken, Zij zijn bovendien in handen van steeds minder personen.

    Journalistiek is politiek, maar dan zónder tegenspraak.

    Iedere democratie verwordt uiteindelijk tot een mediacratie waarin politici, bestuurders en journalisten elkaars belangen beschermen.

    De overwinning van de VVD belooft weinig goeds voor maatschappij, natuur, klimaat en andere levensvoorwaarden. De kans op een leefbare en duurzame toekomst met eerlijke kansen voor mensen, dieren en andere levensvormen is weer kleiner geworden.

    • De pers heeft het weer gedaan, omdat die onvoldoende reclame maakte voor uw visie. Ja, een democratie kan ook wel eens naar rechts leiden. Maar dat is in uw visie onzin, dan zijn de media daarvoor verantwoordelijk. Terwijl je de meeste media toch allerminst kunt beschuldigen van een rechts geluid. Maar ja, u hebt natuurlijk meer verstand van de journalistiek dan ik. Waar niet van trouwens.

      • Kun je niet beter zeggen dat de media te veel kijken naar de kijkcijfers, verkoopcijfers en advertentie- inkomsten waardoor een zeer groot aantal journalisten tot broodschrijvers zijn verworden ?Vroeger ( opa vertelt) was dat toch minder.

  4. In een democratie is de pers de enige macht zonder tegenmacht. De pers is de enige macht die niet kan en mag worden bekritiseerd en tegengesproken.

    De pers is niet links maar zogenaamd links.
    Wie echt links is, wil geen macht maar wel democratie, échte democratie. Daarom is Rutte niet links.

  5. Ik zie voortuintjes in bloei staan
    Ik zie slingers hangen boven de taart
    gemoedelijk en zelfvoldaan gaat men stemmen
    VVD. Het gaat toch lekker zo? Flikker op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.