Men mag weer eens komen meepraten over energietransitie. Want we moeten in Amstelveen uiterlijk in 2030 van het gas af.  De gemeente roept inwoners, instellingen en gebouweigenaren op hun mening te geven over de nota Transitievisie Warmte Amstelveen. Tot 5 oktober kan men reageren op de conceptvisie daarvan. En op 22 september wordt een digitale inspreekavond gehouden, waarvoor men zich kan aanmelden via www.denkmee.amstelveen.nl.

In de buurten waarvoor er op dit moment nog geen betaalbare alternatieve warmtebronnen zijn, richt de gemeente haar inzet op energiebesparing.

Kansrijke buurten

Maar volgens wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid) zijn sommige buurten kansrijk om vóór 2030 te verduurzamen, bijvoorbeeld omdat een warmtenet een optie is. “De overgang naar duurzame warmte zullen we uiteindelijk samen moeten maken met inwoners, instellingen, bedrijven en energieleveranciers”, zegt ze. “Als gemeente proberen we te leren van succesvolle initiatieven uit andere steden. De Transitievisie Warmte dient als startpunt van een intensief traject om, in dialoog met bewoners, daar gevestigde bedrijven en betrokken partijen van de ‘kansrijke buurten’ tot breed gedragen Buurtuitvoeringsplannen te komen.”

Een Buurtuitvoeringsplan is een gedetailleerd plan met technische haalbaarheid, een financiële doorrekening van investeringen, een gedetailleerde planning en de samenhang met andere werkzaamheden in de grond en openbare ruimte.

Realisme

Er staan in Amstelveen staan 42.000 woningen en 1,7 miljoen vierkante meter aan andere gebouwen met een gezamenlijke warmtevraag van 2.245 terajoule. Uit verschillende studies blijkt dat er op dit moment onvoldoende duurzame collectieve warmtebronnen zijn om heel de stad fossiel onafhankelijk te verwarmen. Hoewel de gemeente ambitieus is moet men volgens Gordon ook realistisch zijn. “Voor grote delen Amstelveen is er nu nog geen betaalbare alternatieve warmtebron. Daar zetten we de komende jaren dus volop in op energiebesparing, door isoleren en duurzame opwekking van elektriciteit, bijvoorbeeld met zonnepanelen of een warmtepomp aangevuld met een cv-ketel. Daarmee reduceren we de CO2 uitstoot aanzienlijk. Woningeigenaren van woningen die al goed geïsoleerd zijn, kunnen in deze buurten ook al individueel aan de slag met all-electric technieken of warmte-koude opslag.”

Uitgangspunten

Het heet weer allemaal te maken met het Klimaatakkoord. Dat schrijft voor dat Gemeenten de regisseurs zijn van de warmtetransitie voor de gebouwde omgeving en voor eind 2021 een Transitievisie Warmte moeten vaststellen. Dat stuk geeft dan inwoners, huis- en gebouweigenaren een beeld van duurzame warmte-alternatieven per wijk of buurt, de maatschappelijke kosten en kosten voor de eindgebruiker. Alsmede over het tijdspad in de overgang naar duurzame warmte. Voor de uitwerking van de concept Transitievisie Warmte is een aantal uitgangspunten benoemd, zegt de gemeente. Die kwamen volgens haar tot stand  op basis van de vragen, zorgen en meningen van Amstelveners, via de enquête ‘Amstelveen aardgasvrij’ en aandachtspunten van een werkgroep van professionele stakeholders.

Als uitgangspunten noemt de gemeente: reductie van CO2 (aardgasvrij is geen doel op zich), toekomstige warmtevoorziening moet betaalbaar zijn voor eindgebruikers, de warmteoptie met de laagste maatschappelijke kosten heeft de voorkeur, het comfort en leefbaarheid verbetert en de keuzes zijn toekomstbestendig.

Dialoog

Na het verwerken van de reacties van Amstelveners wordt de visie ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden. Het stuk zal overigens elke vijf jaar aangepast worden. In verband met de Corona-richtlijnen wil de gemeente geen grote bijeenkomsten organiseren, maar zegt toch te willen dat iedereen meepraat. Vandaar de digitale vorm. Men kan ook de stukken inzien. Reacties zijn natuurlijk ook per brief of via email te geven via energietransitie@amstelveen.nl. Zie ook filmpje https://youtu.be/YmuNy2NDpZw

3 REACTIES

  1. ‘Hoewel de gemeente ambitieus is moet men volgens Gordon ook realistisch zijn.’

    Als ik de berichtgeving in de afgelopen twee jaar er op na sla, dan lijkt het er op dat de dwingende D66-toon wat aan het kantelen is. Of misschien alleen bij de wethouder, dat kan ook natuurlijk. En dat zou me ook niet zou verbazen, want mevrouw Gordon is een zeer intelligente vrouw, die echter nog wat ‘gevangen’ lijkt te zitten in het D66 keurslijf. Hopelijk ontpopt zij zich verder tot een zelfstandig denker op dit thema. We hebben het hard nodig.

    Niet dat we overigens al antwoord hebben op de vraag waarmee de energie van het warmtenet moet worden opgewekt. Een vraag die ruim een jaar geleden ook al onbeantwoord bleef tijdens een van de voorlichtingsavonden waarbij ik aanwezig was. Hopelijk komt men er ook achter dat, net als in álle landen om ons heen, gas vooralsnog de meest reële optie blijft. Zeker als het doel reductie van de CO2 uitstoot is.

    Misschien dat ook de VVD in Amstelveen weer eens haar ‘gezond verstand knop’ kan aanzetten, of zelfstandig gaat denken zo je wilt, i.p.v. verkapte Groen Links standpunten in te nemen. Dan komen we er misschien wel in Amstelveen.

    • Inderdaad van het gas af ,slaat nergens op. In wezen vormt elke euro investering ook energie. Daarbij komt nog of die transitie voor grote delen van de bevolking wel betaalbaar is. Als 65 jarige denk ik heus niet aan het installeren van een warmte- installatie.
      Ook vind ik het vreemd dat de gemeente het enkel heeft over zaken wat koren op de molen is van de transitieboeren, maar nergens over het bijvoorbeeld schrappen van het beleid om bij elk huis 2 parkeerplaatsen te realiseren. Dat zou ruimte en ook wat asfalt schelen plus de CO2 uitstoot ontmoedigen.

  2. Het is niet Groen Links om te beseffen dat onze energiehuishouding grondig moet worden herzien, en snel ook. Het was wel rechts om dit vijftig jaar lang tegen te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.