Coalitiepartijen VVD en D66 vonden het plan voor de bouw van vier villa’s en twaalf middeldure woningen aan de Handweg (noordelijke poeloever) prachtig, GroenLinks was bij monde van raadslid Cheimaa Aouni absoluut niet gelukkig met het project. Namens de derde coalitiepartij, de PvdA, niet raadslid Arnout van den Bosch donderdagavond in de raadscommissie dat het er als hij aan de tekentafel had gezeten anders uit zou zien, maar hij stemde er wel mee in.

Cheimaa Aouni. Foto: Katja Mali Fotografie.

“Er komen wéér villa’s aan de Poel”, zei Aouni. Doorstroming, speerpunt in het beleid van de gemeente, komt er niet door op gang, omdat mensen uit sociale huurwoningen er niet naar vertrekken (die kunnen € 310.000 voor een kleine woning met twee kamers niet ophoesten) en ook voor startende gezinnen zijn zij veel te klein, verzuchtte ze. “En er staan nu wel genoeg villa’s in  Amstelveen.” Waarop raadslid Gerritsen van de VVD haar vroeg wat genoeg naar haar mening dan is.

Er komt overigens maar een kwart van de woningen in het lage segment van de zogenoemde middenklasse (€ 310.000 voor twee kamers op 50 á 60 vierkante meter). De helft van het bouwplan betreft koopflats in het hogere segment van € 363.000, met twee of drie kamers op 60 tot zeventig vierkante meter.

Niets te vertellen

Aouni wist wel dat GroenLinks de bouw van voor jongeren onbetaalbare woningen toch niet tegen zou houden, maar zij zag zelf niets in flats van 50 á 60 vierkante meter voor € 310.000. Daar komt volgens haar geen gezin in. “En starters kunnen ook geen gebruik maken van een starterslening, omdat de huizen hier veel te duur zijn.”

Een kwestie van markwerking, vond D66-er Tawros Aslanjan, die het bouwplan naar zijn zeggen ‘geweldig’ vond. Bovendien heeft de gemeente geen eigen grond en zijn de terreinen nu eenmaal in handen van de projectontwikkelaar, die het kocht van de firma Van Diemen en het tuincentrum Life&Garden. “Wij hebben hier niets te vertellen”, zei Aslanjan. “Em een project moet ook financieel haalbaar zijn.”

Premie A

Patrick Adriaans van de SP wilde kwijt dat zijn fractie tegen zal stemmen omdat het plan niet in zijn socialistische visie past. Ook raadslid Jacqueline Solleveld van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vond de woningen duur en niet thuis horen in de klasse betaalbaar.  Zo dacht ook commissielid Stoffels van de ChristenUnie er over. Aan de woningen is wel een zelfbewoningsplicht van drie jaar verbonden. “Vroeger, in de premie A-tijd, moest je er tien jaar blijven wonen.”

Michel Becker (AVA) zei te hopen dat in de nieuwe woningen niet allemaal mensen komen wonen van buiten Amstelveen en verweet de PvdA in vorige bouwprojecten tegen sociale huurwoningen te hebben gestuurd, waarop raadslid Van den Bosch vroeg welke dat dan waren. Becker verwees onder meer naar het woonproject achter aan Landtong, waar hij samen met de SP en GroenLinks een amendement voor indiende dat door de coalitie werd verworpen. Daar was de grond van de gemeente en besloot het college toch geen sociale huurwoningen te plegen. “Wilde daarover best het debat aan met van den Bosch, maar dat mocht niet van de voorzitter”, zegt Becker achteraf. De PvdA behoort nu eenmaal tot de coalitie die vindt dat er genoeg sociale woningen in Amstelveen.

Volgens wethouder Floor Gordon zijn de woningen die aan de Handweg worden gebouwd betaalbaar en in lijn met de omgeving.

4 REACTIES

 1. De hr. Aslanjan en mevr. Gordon stellen zich hier wel zeer schijnheilig op! De grond van voormalig Konijnenburg was wel van de gemeente geweest, maar die vond het nodig om het voor zeer veel geld te verkopen aan een projectontwikkelaar, maar daar wordt met geen woord over gerept. De term sociaal liberaal past hun helemaal niet. Over de slaafse houding van de PvdA ter wille van de coalitie zullen we het maar niet over deze plucheplakkers hebben.
  Het wordt eens tijd dat de gemeente begint te denken aan wat maatschappelijk wenselijk is. Vele mensen die juist de maatschappij draaiende houden worden zo de gemeente uitgejaagd. Enkel applaus is niet voldoende. Die woonvisie is volstrekt visieloos, maar eerder een soort religieus geloof in de vrije markt. Dat trouwens te pas en te onpas ook van de plank wordt gehaald, want door de coronacrisis konden er wel plotseling met miljarden gesmeten worden. Maw zo principieel is men ook niet.

 2. Tawros Aslanjan toch…”we hebben niets te vertellen”. Waarom zit je dan in de gemeenteraad? Tekenen bij het kruisje! En horeca bedienen vanuit zijn zaak in het Oude Dorp in het kader van de belangenverstrengeling. Kan iemand Tawros Aslanjan uitleggen dat de gemeenteraad wel degelijk bestemmingsplannen kan afkeuren en dat er dan een heel ander plan moet komen? Dat noemen ze democratie, met de D die in D66 iets heel anders betekent. En D66 wethouder Floor Gordon heeft met haar wethoudersinkomen een heel ander idee van betaalbaar dan de gemiddelde burger.

  Dat PvdA raadslid Arnout van den Bosch instemt zegt alles….ook bij hem stemmen bij het kruisje.

 3. Het is toch van een schofterigheid dat op ieder stukje vrije grond maar villaatjes uit de grond worden gestampt.

  Alleen als je een dikke portemonnee hebt doe je mee in deze stad. Neoliberale hufterigheid.
  “Hé, hé, had je ook maar je kansen moeten pakken!” hoor je dan. Er heerst in deze stad een ikke-ikke-mentaliteit waar je niet goed van wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.