Rond de aan Saturnus in Middenhoven destijds als Kasco 1 gebouwde woningen dreigt een puinhoop te ontstaan. Joop Siemers, die de bewoners vertegenwoordigde, zei het niet letterlijk donderdagavond zo tegen de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN), maar de luisteraar kon er weinig anders uit opmaken. Er werden in de tachtiger jaren door 54 gezinnen, verenigd in een stichting, zelf betaalbare en energiezuinige woningen gebouwd, maar nu komen de ene na de andere ervan op de markt en worden door beleggers gebruikt voor kamerverhuur.

Via een democratisch proces werd destijds het project succesvol, kreeg men een plezierige woning en dito woonomgeving in een wijk met hoge sociale cohesie, zei Siemers. Daarvan blijft nu, na veertig jaar, steeds minder over. “Er is sprake van een veranderende situatie”, verzuchtte de inspreker, die ooit zelf als raadslid deel uitmaakte van de VVD-fractie.

Kamerverhuur

Hoewel de meeste huizen nog door de oorspronkelijke bewoners worden bewoond, zijn er ook diverse in handen gekomen van beleggers, die na de aankoop kamers verhuren en er zelf geenszins wonen. “Elke week staan in het Amstelveens Nieuwsblad de nodige aanvragen en toekenningen van afwijkingen van bestemmingsplannen ten behoeve van kamergewijze verhuur en de kop in de krant van 13 september 2019 luidde “Amstelveen kent een golf aanvragen kamergewijze verhuur”. En die is nog steeds gaande”, meldde Siemers.

Overlast

Die vorm van bewoning leidt tot overlast, minder waard worden van de andere huizen, maandenlange leegstand en ernstig achterstallig onderhoud, zei hij. Volgens zijn berekening gaat het nu om ongeveer tien procent van de woningen, maar het einde lijkt niet in zicht.

“De sociale cohesie of sociale basis  in de wijk verandert in een redelijk snel tempo in minder positieve zin”, zei Siemers. Door leegstand worden naar zijn mening ook veel woningen onttrokken aan de Amstelveense voorraad. “De onderhoudssituatie van met name woningen waarbij kamersgewijze verhuur wordt aangeboden laat duidelijk te wensen over. Sterker nog:  In incidentele gevallen is er sprake van ernstig achterstallig onderhoud, hetgeen de visuele kwaliteit en het wooncomfort van de wijk negatief beïnvloedt.”

Beleid

De door de gemeenteraad vastgestelde regels, zoals maximaal tien procent van een complex voor kamerverhuur en dan nog vijftig meter uit elkaar, moeten worden gehandhaafd. “Wij zijn erg benieuwd wanneer de gemeente Amstelveen haar vastgestelde beleid op dit terrein gaat evalueren”, zei Siemers.  “Zou de gemeente Amstelveen niet een grotere regierol in deze moeten nemen. Zijn de gewenste en ongewenste effecten van het geformuleerde beleid wel voldoende vooraf meegenomen?”

OZB

Door de waardedaling van de bellende percelen ontvangt de gemeente als het goed is ook minder OZB, waarschuwde hij. Overigens is bij de meeste bewoners volgens hem niet bekend waar zij met hun klachten geen kunnen als zij met overlast (door voornamelijk geluid en achterstallig onderhoud) worden geconfronteerd. Er is wel een meldpunt, gaf hij toe, maar daaraan wordt onvoldoende ruchtbaarheid gegeven. “Wordt er voldoende gehandhaafd en is dit dan ook zichtbaar voor de Amstelveense burger? En voor ons hoeft de gemeenteraad voor de evaluatie van het huidige beleid niet te wachten tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen of  het vormen van een nieuw college.”

1 REACTIE

  1. Nog steeds lid van de VVD hr Siemens. U weet toch dat deze club geen greintje maatschappelijk gevoel meer over heeft, zoals een kleine 30 jaar geleden. Ze verworden tot oerconservatieven of orthodoxe neoliberalen voor wie het meer een geloof is dan een pragmatisch uitgedacht systeem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.