In Amstelveen moet duurzame opwekking door zonne-energie langs de A9 komen, wat trouwens voor een deel al tot de ombouwplannen van die rijksweg hoort. Ook moet men zoeken naar mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie op de gebouwen van het nieuw te realiseren bedrijventerrein Amstelveen Zuid. In de startnotitie bedrijventerrein Zuid is deze opgave opgenomen. Door de beperking van Schiphol is windenergie (dus het plaatsen van windmolens op grote schaal) in Amstelveen niet toegestaan.

Het staat allemaal in de concept-Regionale Energiestrategie (RES) voor energieregio Noord-Holland Zuid. Hierin staan de resultaten van vele onderzoeken, gesprekken en bijeenkomsten. Er was onder meer een uiterst matig bezochte bijeenkomst in de raadzaal van Amstelveen. Maar mede op grond daarvan kwam de strategie tot stand.

Duurzaam

Een RES is een strategie om een regio in Nederland te voorzien van duurzame elektriciteit en warmte. Amstelveen is de eerste gemeente die de concept-RES heeft vastgesteld. Het is de bedoeling dat Noord-Holland Zuid in 2030 vier keer zoveel duurzame energie produceert dan nu het geval is en Amstelveen daaraan een bijdrage levert.

In de zes deelregio’s van Noord-Holland Zuid is gekeken naar mogelijke zoekgebieden voor wind- en zonne-energie. Daarbij is volgens de gemeente rekening gehouden met leefbaarheid, natuur en landschappelijke kwaliteiten. Inwoners, energiecoöperaties, experts, ondernemers en organisaties op het gebied van o.a. natuur en milieu hebben hierover meegedacht. In 70 bijeenkomsten hebben ruim 1.500 mensen meegepraat, wat neerkomt op 21 deelnemers per meeting. Ook in Amstelveen kwamen er niet veel meer opdagen.

Daken

B&W willen zon op grote daken, op of langs geluidsschermen en infrastructuur, alsmede boven grote parkeerplaatsen. In Amstelveen zijn dus twee grotere zoekgebieden benoemd (A9 en bedrijventerrein).

Floortje Gordon

Volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid heeft de gemeenteraad, net als zij zelf trouwens, de ambitie in Amstelveen in 2040 fossielonafhankelijk te zijn. Daarmee loopt de gemeente overigens tien jaar voor op het landelijke streven. Maar zij heeft met stakeholders gekeken naar plekken waar grootschalige opwekmogelijkheden van duurzame energie zijn, zegt Gordon. “Ook is Amstelveen een zoekgebied voor een ‘middenstation’ voor de verzwaring van de elektriciteit capaciteit. De komende maanden worden de zoekgebieden in Amstelveen verder uitgewerkt en wordt gekeken naar de haalbaarheid. Om dit onderzoek te ondersteunen heeft Amstelveen een Visie op zonne-energie gemaakt om aan te geven waar mogelijkheden zijn voor zonne-energie.”

Die visie komt volgende week ter inzage op de website van de gemeente. Gordon: “Door de schaarse ruimte moeten we keuzes maken. Landschappelijk, ecologisch of cultuurhistorisch waardevolle gebieden, bijvoorbeeld in grote delen van de Amstelscheg, sluiten wij in principe uit van grootschalige zonne-opwek.”

Waternet

In samenwerking met Waternet heeft de gemeente onderzocht of door de rioolwaterzuivering ontstane warmte is te gebruiken voor duurzame verwarming van woningen en bedrijven. Dit is haalbaar en wordt nu verder uitgewerkt. Ook werd onderzocht of warmte uit rioolwaterleiding in is te zetten om Zwembad de Meerkamp te verduurzamen.

Wegens de corona-crisis is de deadline voor de RES verschoven naar 1 juli 2021. De nu aangewezen gebieden worden bekeken en bij verdere invulling zal participatie plaatsvinden, zegt de gemeente. De concept-RES Noord-Holland Zuid is gepubliceerd op www.energieregionhz.nl/conceptRES. Animatie: Wat is een RES?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.