Omdat daar in de week voor Pasen – na diverse waarschuwingen door de politie – boetes van € 390 zijn uitgedeeld, is  burgemeester Tjapko Poppens maandag gaan praten op Uilenstede. Hij sprak met studenten van de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU), vertegenwoordigers van Studentenhuisvester DUWO, politie, Openbaar Ministerie en gemeente. Studenten vormen geen huishouden, was hun conclusie.

Burgemeester Tjapko Poppens

Er bestond blijkbaar onduidelijkheid over de handhaving van de noodverordening op de campus, waarbij de vraag speelde of op een eenheid wonende studenten nu wel of niet als leden van één huishouding kunnen worden gezien. Voor de studenten was niet duidelijk wat een huishouden in de zin van de noodverordening is en hoe de coronamaatregelen daarop worden toegepast. Volgens het Veiligheidsberaad zijn de Studentenwoningen, zoals op Uilenstede, geen huishouden. Samenwonende studenten moeten zich daarom in de openbare ruimte, ook vlak bij hun woning, net als ieder ander aan de 1,5 meter afstand regel houden.

Kleine groep

De gemeente meldt dat alle partijen een eenduidig beeld hadden en de meeste bewoners op Uilenstede zich houden aan de coronamaatregelen. “Een kleine groep deed dat niet.”

Sinds Pasen is het rustig op de campus, zegt de gemeente. “De politie en de gemeentelijke handhavers gaan regelmatig langs op Uilenstede. Daarnaast communiceren DUWO en de VBU veelvuldig over de coronamaatregelen met bewoners en houden zij nauw contact met de gemeente en de politie.

Meedenken

Het verbod op groepsvorming geldt alleen voor de openbare ruimte en niet binnenshuis. Studenten mogen wel met huisgenoten in de keuken of op het balkon zitten, maar worden verzocht ook daar zoveel mogelijk afstand te houden. De VBU hoopt dat er wel ruimte blijft voor initiatieven van studenten die binnen de regels passen. Politie en gemeente zeggen daar graag over mee te denken, waarbij de uitgangspunten van de noodverordening leidend zijn.

“Het is goed dat er nu helderheid is over de interpretatie van de noodverordening”, zegt Poppens.

7 REACTIES

  • 1. Politie deelde bonnen uit en werkt voor het OM eigenlijk. Alleen het OM zou dus kunnen beslissen tot niet innen van de boetes.
   2. Studenten staat het vrij naar de rechter te stappen om boetes te bestrijden.
   3. Gemeente kan er zo te zien weinig nog aan doen.

   • Formeel heb je denk ik wel gelijk Johan, maar ik zou denken dat het met een telefoongesprek binnen de lokale ‘driehoek’ vrij snel opgelost kan worden. Alleen moet je dat wel willen nietwaar?

 1. ‘Naar de rechter stappen’, het klinkt zo eenvoudig, maar in werkelijk is dat gecompliceerd, tijdrovend en kostbaar. Bovendien kiest de rechter meestal de kant van het gezag (gemeente, woningbouwvereniging, justitie, medium, etc), ook als dat onrechtvaardig uitpakt voor de rechtzoekende.

 2. Helaas veel ervaring. Iedere keer moest ik één of twee keer in hoger beroep gaan en twee keer zelfs naar de Hoge Raad om uiteindelijk een juiste en rechtvaardige rechterlijke beslissing te krijgen.

  Samen met onze buren hebben wij een ‘rijdende rechter’-achtige procedure moeten voeren tegen een flauwe achterbuurman. Na de voorzieningen rechter (Kort Geding) en Rechtbank kwam het Gerechtshof na ruim twee jaar tot een juiste en rechtvaardige beslissing. Dit kostte ons 22.000 euro aan proceskosten. En dat voor een vrij heldere kwestie over een strookje grond van 40 cm breed en 13 lang. Die buurman had een rechtsbijstandverzekering maar wij niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.