“Kort maar krachtig”, zei wijkcoach Hugo van der Kooij in zijn dankwoord namens Amstelveen Oranje. Hij bedankte iedereen die maandagmorgen een krans of bloemen bij het herdenkingsmonument aan de Amsterdamseweg had gelegd (foto). Er werd ’s avonds wegens de maatregelen in verband met het coronavirus geen uitgebreide herdenking gehouden, zoals andere jaren.

Burgemeester Tjapko Poppens was de eerste die namens de gemeente een krans legde. Dat deed hij ook even later bij het herdenkingsmonument aan de Nesserlaan, geadopteerd door basisschool ‘De Zwaluw’ in de Nes, ter herinnering aan Anton de Lange die daar nota bene twee dagen na de Bevrijdingsdag in 1945 op 7 mei werd door SS-ers werd dood geschoten. Hij had zich in de oorlog met verzetswerk bezig gehouden, voornamelijk de verspreiding van destijds illegale bladen.

Geen toespraken

Er waren geen toespraken aan de Amsterdamseweg. De kransen en bloemstukken werden, behalve door de burgemeester, ook gelegd namens de organisaties Amstelveen Oranje, Stichting herdenking gevallenen slachtoffers Nederlands-Indië, Atletiekvereniging Startbaan, de Wapen Broeders en Apostolisch genootschap, alsmede door scholengemeenschap Panta Rhei. Driehonderd rozen waren er ook, gestoken door de kinderburgemeester.

7 mei

Het monument aan de Amsterdamseweg werd op 4 mei 1950 onthuld en is ontworpen door Theodorus Derk Bennes, dat aan de Nesserlaan al op zondagmiddag 6 oktober 1945. Het gedenkteken aan de Nesserlaan bestaat uit een granieten kruis met een bronzen Christusbeeld. Antons naam staat in het betonnen voetstuk gebeiteld. Ook op 7 mei wordt daar een herdenkingsceremonie gehouden.

Wapenbroeders hielden een erewacht bij het monument, dat omgeven was door half stok gehesen vlaggen en veel bloemen. RTV Amstelveen wijdt een uitzending aan de herdenking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.