Onder meer een team van het Hermann Wesselink College (HWC) lanceerde vrijdag een zelfgebouwde satelliet met een echte raket. Er waren in totaal elf scholierenteams die dat deden op het militaire oefenterrein van ASK ’t Harde.

Ze schoten ze hun bouwwerken een kilometer de lucht in. Dit gebeurde in het kader van de CanSat competitie van ESERO NL, waarbij ze van een frisdrankblikje (Can) een satelliet bouwen (Sat) met een missie.

Zaadjes en straling

Die zelfbedachte missie verschilde per team. Zo wilde team TSS uit Heeswijk-Dinther verschillende UV-straling meten. En team FACE uit Groningen wilde dat hun satelliet een zonnepaneel kon ontvouwen om vervolgens de verzamelde zonne-energie te kunnen meten. Team SPAICS AAER uit Amsterdam bouwde een CanSat die een lading zaadjes en kiemen bij zich draagt en die kan verspreiden. Is dat dan gelukt? “We hebben de satelliet gevuld met linzen. De CanSat is opengeklapt en de linzen zitten er niet meer in, dus de missie is tot zover geslaagd.”

Plan

De teams zijn al even bezig met het project. Het bedenken van een missie, het opzetten van een plan, het bouwen en bijstellen van de CanSat en daarbij de nodige publiciteit verzorgen. Het is allemaal onderdeel van de CanSat competitie. Docent natuurkunde Bart van het Zandvliet Lyceum begeleidt al vele edities de teams van zijn school. “Het is echt een bijzonder en leerzaam project. De leerlingen leren dingen die ze anders niet zouden doen. Ze zijn veel uitgebreider bezig met elektronica en techniek, maar ook met PR. Ons team was net nog live op de radio.”

Winnaar

De CanSat competitie is opgezet om scholieren uit te dagen op wetenschappelijk en technisch gebied en ze te enthousiasmeren voor een technische opleiding. Jasper Wamsteker van het Netherlands Space Office: “Het is ontzettend leuk om iedereen zo enthousiast te zien. Het grappige is, ik was gisteren op een lanceerdag van professionele ruimtevaart engineers en wetenschappers, en op hun gezichten zie je dezelfde spanning als bij de scholieren vandaag.”

De teams hebben nog een paar weken om alle meetresultaten te verwerken in een eindrapport. Op vrijdag 21 april wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een online prijsuitreiking. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat naar de Europese competitie.

Teams uit hele land

Behalve een team van het HWC met Lifesat namen deel: FACE (CSG Augustinus, Groningen), Helios (Bertrand Russell college, Krommenie), Novus Uranus (Gymnasium Novum, Voorburg), Solar Express (Sint-Oelbertgymnasium, Oosterhout), The Division (Gomarus College, Groningen), TSS (Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther), ZanSat XXII (Christelijk Lyceum Zandvliet, Den Haag), MultiSat (Stanislascollege Westplantsoen, Delft), Jokez (Helen Parkhust, Almere), SPAICS AAER (AICS, Amsterdam) en GDS 22 (Roelof van Echten College, Hoogeveen).

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.